90 let FORDA

4.maja leta 1931 je s proizvodnega traku tedaj nove Fordove tovarne v Kölnu zapeljal prvi tam izdelani nemški ford v obliki lahkega tovornjaka z modelno oznako AA. Pred tem so se Nemci ukvarjali predvsem z montažo Fordovih avtomobilov.

 

18.avgust leta 1925 predstavlja datum, ko je bila nemška podružnica koncerna Ford tudi uradno prvič vpisana v tedanjem nemškem trgovskem registru z osnovnim kapitalom v vrednosti petih milijonov tedanjih ‘Reichsmark’. Preobrazba iz trgovca v proizvajalca se je zgodila že kmalu, točneje 2. januarja leta 1926, ko so Američani v zahodnem delu Berlina kupili tri proizvodne hale, kjer je 8. aprila z montažnega traku zapeljal prvi ford T (‘Tin Lizzie’) z oznako ‘Made in Germany’. V naslednjih letih so Nemci zmontirali približno 37.000 primerkov modela T. Kasneje se mu je na montažnih trakovih pridružil še model A.

Proti koncu dvajsetih let prejšnjega stoletja so pri znamki Ford ugotovili, da je obstoječe poslovno zemljišče v Berlinu enostavno premajhno za nadaljnjo širitev proizvodnje, ker so se s prehodom iz montaže na dejansko proizvodnjo želeli zgledovati po Britancih, kjer so domači Fordi nastajali že od leta 1911. Zato so pri znamki Ford ob sodelovanju z Nemci pričeli iskati morebitne nove lokacije za izgradnjo nove tovarne, kjer bi lahko občutno razširili proizvodnjo. V najožji izbor so se takrat uvrstila mesta Köln, Neuss in Frankfurt na Majni, vendar je na koncu obveljala odločitev o selitvi v mesto Köln, predvsem zaradi pritiska Američanov, ki so želeli imeti dobre plovne povezave z novo Fordovo tovarno. Tako so Američani in Nemci 2. oktobra leta 1930 postavili prvi temeljni kamen nove Fordove tovarne, ki se je razprostirala na 33.000 kvadratnih metrih površin. Nova tovarna je olajšala Fordov proračun za 12 milijonov tedanjih ‘Reichsmark’. Na tej slovesnosti je bil prisoten tedanji mestni župan (Konrad Adenauer, kasnejši povojni nemški kancler) in tudi ustanovitelj znamke, Henry Ford, ki je ob tem izrekel zgodovinski stavek: „I know that the German people will make a good job of it.”

1.junija leta 1931 je sledila tudi uradna otvoritev nove Fordove tovarne, kjer je takrat dobilo delo točno 619 zaposlenih, ki so vsak delovni dan izdelali približno 60 novih avtomobilov. V prvem letu proizvodnje je tovarno zapustilo približno 6.000 izdelanih fordov (modeli A, AA, B (Rheinland) ter Y (Köln)). Še pred začetkom druge svetovne vojne so v Kölnu izdelovali tudi prestižni model V8 ter modela eifel in taunus. Po drugi svetovni vojni so se pričeli ukvarjati tudi s proizvodnjo tovornjakov. Tako so v prvih povojnih letih navzlic težavam pri dobavi potrebnih materialov uspeli izdelati približno 4700 tovornjakov, ki so bili v porušeni povojni Nemčiji zelo cenjeno in iskano blago. Povojno nadaljevanje proizvodnje so v prvih povojnih letih počasi širili tudi na osebne avtomobile, čeprav je šlo v primeru prvega taunusa za model, ki je nastal že pred drugo svetovno vojno. Kasneje so v Kölnu izdelovali tudi modela kot sta capri in granada/consul, najbolj znan produkt iz Kölna pa nosi oznako fiesta, ker jo tam izdelujejo že več kot 30 let. Tako so v Kölnu od leta 1979 pa vse do današnjih dni izdelali že več kot 9 milijonov primerkov tega modela, ki je kupcem trenutno na voljo že v osmi generaciji.

Trenutno je v Fordovi tovarni Köln-Niehl, ki se razprostira na približno 137.000 kvadratnih metrih površin, zaposlenih približno 15.000 ljudi, ki vsak delovni dan izdelajo približno tisoč novih fordov. Skupno je v Kölnu do sedaj nastalo že več kot 18 milijonov novih fordov.

Članek: Marko Miklavc, foto: arhiv Bild

Priporočamo za vas...