BEOGRAD GRAND PRIX 2023

Beograd, 3. september 1939 – Na beograjskih ulicah in pred več kot 100.000 navdušenimi gledalci se je odvila deseta in zadnja evropska neprvenstvena dirka za Veliko nagrado Beograda v sezoni 1939. Kljub napetim mednarodnim razmeram, ki so vodile v izbruh druge svetovne vojne le dva dni pred dirko, je dirka v Kalemegdanu potekala pod sponzorstvom jugoslovanske kraljeve oblasti.

Na dirki se ni pojavilo nekaj vrhunskih dirkačev, vendar so kljub temu moštva Mercedes-Benz in Auto Union poslala po dva dirkalnika. V svojem zastarelem Bugattiju T51 se je na domačem terenu odločil dirkati tudi Boško Milenković.

Napeta dirka je postregla z izjemno zmago italijanskega dirkača Tazia Nuvolarija, ki je upravljal z avtomobilom Auto Union. Nuvolari, eden največjih dirkačev vseh časov, je tako dosegel svojo zadnjo zmago pred izbruhom vojne. Drugo mesto je osvojil Manfred von Brauchitsch z Mercedesom, tretje pa je pripadlo Hermannu Paulu Müllerju z Auto Unionom. Na četrtem mestu pa je končal domači junak Boško Milenković, ki je bil zadnje uvrščeni dirkač.

Čeprav je bila to zadnja dirka te sezone, je izbruh druge svetovne vojne prekinil veselje nadaljnjih tekmovanj. Velika Nagrada Beograda 1939 bo ostala zapisana v zgodovini kot eden od zadnjih trenutkov pred začetkom obdobja, ki je zaznamovalo ves svet.

Beograd, 3 september 2023 – Na vabilo Italijanske Ambasade v Beogradu in organizatorjev prireditve, Motor Heritage Consulting ter Heros Forse i Go2Flow, se je ekipa slovenskih motoristov (Ciril Silovšek, Sebastjan Bera, Dani Sajovic, Rado Širok, Miran Mozetič in Dejan Breznik), Muzej motociklov Grom in Nataša G. Jerina, kot ambasadorska kulture pri FIVA, udeležila prireditve, ki je nekako poskušala obuditi spomin na dirke iz leta 1939 ter s tem poudariti na pomembnost mednarodnega sodelovanja ter funkcijo starodobnih vozil kot glasilcev zgodb iz preteklosti. Na prireditvi je sodelovalo več vozil iz Italije (tudi npr. Balilla C508 Coppa d` Oro, katerega je posodil muzej Mille Miglia), Srbije in Slovenije. Na žalost predsednik srbske zveze za starodobna vozila (SSIV) ni želel sodelovati, vkljub večkratnim pozivom in vabilom; dejstvo je pustilo razočarano veliko domačih klubov in članov, ki pa so se srečanja na lastno iniciativo vseeno udeležili in naredili ta dogodek izjemno lep in prijeten – druženje s prijatelji in ljubitelji starodobnih vozil je uspelo!

O sami prireditvi bomo pisali v naši naslednji številki revije in vam predstavili celotno zgodbo tega lepega vikenda med prijatelji v Beogradu.

Priporočamo za vas...