FIVA IN NJENE AKTIVNOSTI

V skladu za navodili  mednarodne organizacije  FIVA, smo prejšnji teden v SVAMZ (in Zvezi SVS) poslali g. Šoltesu in ga. Bulc dopis, v katerem  soglasno izražamo zaskrbljenost nad nekaterimi spremembami, ki se nanašajo na posedovanje orožja, kot jih je predstavila Komisija v svojem predlogu o zaostrenem nadzoru nakupa in posedovanja orožja.Neupoštevanje naših pripomb bi lahko močno negativno vplivalo na nadaljnje ohranjanje in lastništvo zgodovinskih vojaških vozil. Na seji Evropskega Parlamenta v sklopu  Odbora za notranji trg in varstvo potrošnikov, ki je bil na razporedu 20. aprila, je pristojni odbor IMCO obravnaval tudi Osnutek poročila Vicky Ford (ECR). Z osnutkom tega poročila se  FIVA strinja in ga podpira.

V obvestilu za javnost, ki smo ga pravkar prejeli, pa FIVA tokrat poudarja, da imajo vozila narejena v  osemdesetih letih negotovo prihodnost, v kolikor ne bo mogla industrija ohraniti tehnologije za vsemi temi vozili, torej t.i. digitalne generacije. “Še vedno je čas, da ohranimo elektronske komponente in njihove “digitalne kode”, razlaga Stephan Joest, svetovalec za elektronske komponente in predsednik pri Amicale Citroen Internationale, ” sicer nam bo onemogočeno, da bom o lahko zamenjali  elektronske kontrolna enota, s katerimi so na primer opremljeni vsi avtomobili iz osemdesetih let”. Med več iniciativami, ki se borijo za ohranitev tovrstnih komponent, je npr. tudi BOSCH. FIVA podpira akcijo in se pridružuje iniciativi.

Že februarja letos pa nas je FIVA obvestila, da je dobila s strani ga. Irine Bokova, gen.direktorice UNESCA, dopis, kjer potrjuje, da bo UNESCO vzel pod svoje okrilje celoten program, ki ga FIVA pripravlja v sklopu praznovanja svojih petdeset let. Leto 2016 je posvečeno ohranjanju premične tehniške dediščine ali kot ga imenujejo pri FIVA – WORLD MOTORING HERITAGE YEAR.

 

 

 

Priporočamo za vas...