Slovenska veteranska avto moto zveza

KAJ VSE SMO DOŽIVELI V SVAMZ V LETU 2015 IN KAJ VSE NAS ČAKA V LETU 2016

Vsako leto začnemo poročilo o delu na podoben način, zato naj letos tradicionalno ponovim, da je bilo preteklo leto pestro! Prireditev v okviru zveze SVAMZ in njenih klubov in društev je bilo kar veliko, vse pa so na svoj edinstveni način pripomogle k razpoznavnosti zveze.

Tako smo že zgodaj spomladi imeli na Vranskem prireditev »Iglidur on tour«, v sodelovanju s podjetji Iglidur in Hennlich, ki se je udeležilo čez 150 ljudi, nekaj tudi naših članov, župan Vranskega in člani UO SVAMZ. Sledil je Budapest–Bamako, kamor se je s »katrco« zapeljala tudi skupina članov SVAMZ. Obe prireditvi ste lahko spremljali na naši Facebook strani.

»I. slovenski forum za zgodovinska in starodobna vozila« se je odvijal konec meseca marca. S to prireditvijo, ki postaja tradicionalna, želimo tudi letos javnosti prikazati pomembnost ohranjanja premične tehniške dediščine. Poznavanje zgodovine nam omogoča razumevanje sedanjosti in s tem »videnje« prihodnosti, zato je pomembno, da tovrstno dediščino že z vidika zdravega razvoja človeštva kategorično sintetiziramo v samo ljudsko podzavest in miselnost. Forum je lahko pri doseganju zastavljenih si ciljev odlično sredstvo, če ga bomo le znali izkoristiti v vsem njegovem potencialu.

V maju se je generalni sekretar Petja Grom udeležil »Concours d`Eleganza Villa d`Este« s svojim PUCH-om, tip »N«, iz leta 1912, in osvojil laskavo prvo mesto na eni najrazpoznavnejših prireditev v svetu, o kateri ste si lahko prebrali članek v eni od naših prejšnjih številk revije. Novico je sicer spremljalo več medijev doma in v tujini.

Pozno pomladi se je oglasil v Sloveniji tudi popotnik iz Anglije, za katerega so odlično poskrbeli naši člani iz Vespa kluba Ljubljana. Šlo je za neodvisnega novinarja na Vespi, poimenovanega »Stiky«, na svoji 8000 km dolgi poti.

Odzvali smo se vabilu Združenja zgodovinarjev iz Srbije, junija je potekala že šesta Poletna muzejska noč v Sloveniji, naš klub AMD Gorica pa je sodeloval v sklopu »Mednarodnega motociklističnega tedna« ali »FIVA Motorcycle Week 2015«. Mednarodno srečanje Laverd, ki ga organizira Miran Mozetič v sklopu njihovega kluba, je bil umeščen na svetovni koledar prireditev pri FIVA.

Junija je bila prav tako odmevna prireditev na Dolenjskem, to je v Qlandiji Krško, kjer SVAMZ v sodelovanju s Qlandijo organizira srečanje starodobnih vozil.

Ne gre pa pozabiti še mitinga vojaških vozil z letališča Cerklje in filma, ki so ga snemali v Pivki, kjer je Milan Baša poskrbel za pestro izbiro vojaških vozil in udeležbo ter organizacijo srečanja s Qlandijo.

Poleti so se naši člani s Tomosi podali iz Žalca v Istanbul.

Vozili smo po Andorri na FIVA mednarodnem moto reliju, sodelovali na že 6. Moskva Tour (»Balkan version 2015«), ki je poskrbel za odlično promocijo zveze, predvsem v tujih medijih. Sodelovali smo na prireditvi Izbor najlepšega vozila v Sloveniji na Bledu, v Brežicah bili prisotni na Podjetniško-obrtnem sejmu, Mercedes-Benz na »Fashion Weeku« v Ljubljani, sodelovali pri snemanju filma Hotel Mladost – po ex Jugoslaviji, aktivno sledili Stevu Vujići, našemu častnemu članu, ki neustrašno skrbi za promocijo znamke TOMOS preko razstav, sodelovali s šolami in še bil lahko našteval.

Oktobra smo imeli zelo zanimivo prireditev, ki je imela dobrodelni namen. Šlo je za jesensko razstavo »Cvetje in vozila« v Volčjem Potoku, kjer smo v sodelovanju s Šolo za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje postavili razstavo starodobnih vozil in jih okrasili z rožami iz papirja. K sodelovanju smo povabili tudi društvo Petka za nasmeh, ki smo mu po koncu prireditve nakazali izkupiček od prodanih aranžmajev.

V sklopu FIVA nadaljujemo sodelovanje v različnih komisijah. Tako je Nataša G. Jerina bila imenovana za podpredsednico Kulturne komisije pri FIVA in ostaja glavna za motociklistično komisijo, saj koordinira celotno njeno delovanje kot tajnica.

Med pomembnejšimi projekti v 2015 je bila vsekakor TICCIH-ova konferenca v Franciji, kjer je Nataša G. Jerina predstavljala obe organizaciji, tako FIVA in SVAMZ.

Jeseni smo podpisali pogodbo o sodelovanju z mednarodnim klubom iz Subotice: »Dogovor o vzpostavitvi prijateljskih odnosov in mednarodnega sodelovanja med Međunarodnim oldtajmer klubom Subotica in SVAMZ«. Osebno sem se udeležil njihove skupščine, ki so jo letos organizirali v Sloveniji, kjer sva s predsednikom srbske zveze g. Daliborom Ružičem podpisala pogodbo.

Naj povem še to, da se je UO in NO sestal štirikrat v letu 2015, sicer pa se stalno obvešča in sodeluje po elektronski pošti ali telefonih.

V preteklem letu vkljub številnim poskusom, tudi iz moje strani osebno, nismo uspeli sklicati skupnega sestanka s predstavniki SVS, smo pa sodelovali na področju izmenjave revij, koledarja, izleta.

Naši komisarji so se lani udeležili prvega izobraževalnega foruma o starodobnih vozilih in zaključnega izobraževalnega izleta v decembru na Goriško. Tudi pisarna je v preteklem letu delala ažurno in se odzivala hitro na vse zadeve, ki bi lahko kako ogrožale uporabo naših starodobnih vozil v prometu.

Zveza se je zelo trudila pri usklajevanju politike delovanja s slovenskimi zavarovalnicami, ki so v letu 2015 ponovno pozabile pri njihovi usklajevalni politiki na popuste pri »youngtimerjih« in starodobnikih. Tako smo pri Zavarovalnici Triglav v stiku z vodjo avtomobilskih zavarovanj in trenutno smo dosegli, da zdaj zahtevajo zgolj pri novih zavarovanjih starodobnikov vpis statusa v prometno, pri obnovah, pravzaprav podaljšanjih, pa ne. Pri »youngtimerjih« sodelujemo trenutno najboljše z Mariborsko zavarovalnico in Adriatic Slovenica, pri Triglavu pa nudijo popuste samo po obravnavi vsakega primera posebej. Dejstvo je, da v 90 % pregledujejo veljavnost naših certifikatov in članarin, kar se kaže tudi po povpraševanjih v pisarni po naših dokumentih s strani cenilcev škode in sodnikov.

Zato apeliram na tehnične komisarje, da naj bodo pri izpolnjevanju obrazcev natančni in dosledni, podatke preverjajo in zahtevajo od lastnikov vse dokumente, če so.

Pisarna je izdala v lanskem letu tudi kar nekaj neuradnih mnenj, ki jih naši člani seveda prejmejo brezplačno, zavarovalnice in druge ustanove pa jih kot verodostojne upoštevajo.

Sodelovali smo z raznimi državnimi ustanovami, ministrstvi, med drugim z Agencijo za varnost prometa, in skupaj uskladili nova navodila za delo v praksi pri uvozih starodobnih vozil, najdenih vozilih ali brez dokumentov, kot tudi pri vpisih statusa v prometno dovoljenje. Ter aktivno razpravljali o ostalih problemih, vezanih na področje starodobnikov.

Moram poudariti, da je že veliko tehničnih pregledov z nami sklenilo pogodbo o sodelovanju, da lahko našim članom ponudimo še večje ugodnosti pri njihovih storitvah.

Skratka, ogromno dela je bilo vloženega na področju poslanstva SVAMZ in za dobrobit naših članov, lastnikov starodobnih vozil. In tudi veliko dela nas čaka še v prihodnje, saj želimo še boljše pogoje za naše člane v iskanju konkretnih rešitev za naša starodobna vozila ter uporabo teh v prometu.

V preteklem letu so se predstavniki UO, NO in komisarji na mojo pobudo odločili podpisati Etične kodekse. Kodeksi so bili sprejeti z namenom višanja integritete in odgovornosti samih funkcionarjev SVAMZ. Prav tako so bili podobni kodeksi sprejeti za komisarje.

To bi bilo na kratko vse o letu 2015. Za leto 2016 smo prav tako pripravili veliko prireditev in zanimivih dogodkov, ki bodo popestrili starodobniško dogajanje doma in v tujini.

Prva pomembnejša prireditev v okviru zveze se je že odvijala na dan skupščine. To je bil »II. forum o zgodovinskih in starodobnih vozilih«. Letos so sodelovali izjemni predavatelji iz področja ohranjanja premične tehniške dediščine. Pogovarjali smo se o začetkih letalstva na Primorskem, o varnosti v prometu, zgodovini motorizacije ex Jugoslavije in baronu Codelliju v Afriki.

Takoj za to prireditvijo sledi že nova v centru Ljubljane, in sicer 9. aprila (v primeru slabega vremena se prestavi na december na Ptuj), to je »Cvetje in vozila«.

Maja je bil generalni sekretar ponovno povabljen na Concorso d´Eleganza Villa d`Este, iz italijanskega ASI-ja smo dobili tudi povabilo na udeležbo »s TOMOSI na ASIMOTOSHOW 2016«, Nataša pa bo predstavljala na tem dogodku, ki se ga udeleži več tisoč obiskovalcev FIVA, motociklistično komisijo. Za teden kasneje smo dobili še povabilo iz FIVA, da se Nataša udeleži odprtja novih poslovnih prostorov mednarodne organizacije FIM v Ženevi, kot podpredsednica kulturne komisije. Povedat gre, da vsakič, ko se udeležujemo teh dogodkov, vedno in povsod predstavljamo tudi našo zvezo SVAMZ! Zdi se, da bo maj 2016 poln mednarodnih udejstvovanj in dogodkov.

Ponovno imamo vabilo Združenja zgodovinarjev iz Srbije, na začetku junija pa srečanje v Subotici (udeležba nujna na podlagi mednarodnega dogovora o sodelovanju). Prav tako junija pa bo potekala že sedma Poletna muzejska noč v Sloveniji, prireditev, ki je zabavna in izobraževalna, saj omogoča naključnim obiskovalcem vožnjo z našimi starodobnimi vozili. Ponovno bomo sodelovali s celjskim Pokrajinskim muzejem in drugimi lokalnimi muzeji.

Potem imamo junija prav tako odmevno prireditev na Dolenjskem, to je v Qlandiji Krško, kjer SVAMZ v sodelovanju s Qlandijo organizira srečanje starodobnih vozil. Za vse informacije se lahko obrnete na Milana Bašo, ki pomaga že dve leti zapored.

Konec leta bomo imeli še razstavo v Qlandiji Ptuj.

Vabimo vas tudi k udeležbi mednarodne motociklistične prireditve FIVA. Letos bo potekalo srečanje na Češkem. Do izteka roka prijave je le še nekaj dni!

2016 je potekalo že sedemnajsto leto našega delovanja in leto, ko bomo začeli z dolgo pričakovano publikacijo o zgodovini motorizacije oziroma proizvajalcev vozil na področju Jugoslavije. Za nas jo pripravlja zgodovinar in raziskovalec Miroslav Milutinović. Šlo bo za zbirko knjig, razdeljeno po časovnih obdobjih – vse od leta 1900 do leta 1991. Zaključili bomo serijo knjig z zgodovino naše zveze, zato vas še enkrat prosimo, če imate stare fotografije iz srečanj ali fotografije, ki so kakorkoli povezane z zvezo, da nam jih pošljete.

Na koncu bi se rad zahvalil vsem klubom in društvom ter vsem članom, posameznikom, ki s svojim delom ohranjajo tehniško dediščino ter s tem tudi zgodovino naše države in širijo prepoznavnost naše zveze.

Zavedajmo se, da je naše delo neprecenljiva dediščina za generacije, ki prihajajo za nami!

Predsednik SVAMZ

Franci Škrjanec

 

Priporočamo za vas...