Mazda R360 – Prvi osebni avtomobil znamke Mazda

Leta 1940 so v Hirošimi pričeli razvijati prvi osebni avtomobil znamke Mazda, ki pa zaradi druge svetovne vojne in njenih posledic ni nikoli dočakal serijske proizvodnje. Tako se je prvi osebni avtomobil znamke Mazda pojavil šele leta 1960, ko so kupcem predstavili majhen kupe v obliki modela R360.

Leta 1949 so se japonski uradniki odločili za uvedbo nove, davčno bolj ugodne avtomobilske kategorije, s katero bi pospešili rast domače avtomobilske industrije, ker je bilo takrat na Japonskem že dovolj ljudi, ki so si lahko privoščili nakup in lastništvo motocikla, medtem ko je bila kvota ljudi, ki bi si lahko privoščili nakup in lastništvo avtomobila, zelo majhna. Tako se je rodila japonska kategorija ‘Kei Jidosha’ (lahek avtomobil) avtomobilov, ki z izvedenimi prilagoditvami dimenzij in velikosti ter moči pogonskih sklopov obstaja še danes, predvsem zaradi nekaterih davčnih in ostalih prednosti za lastnike takšnih zakonsko omejenih avtomobilov.

V skladu s temi zahtevami je nastala tudi mazda R360, ki temelji na posodobljenih ‘Kei Car’ predpisih (največja dovoljena dolžina avtomobila: 300 cm, največja dovoljena širina: 130 cm, največja dovoljena delovna prostornina vgrajenega pogonskega sklopa: 360 kubičnih centimetrov) iz leta 1955, ki so veljali vse do leta 1976. Posebnost te male športne mazde, ki je posledično privabila veliko kupcev, je razvidna že iz njene klasične kupe zasnove (sedežna konfiguracija: 2+2), ker so v Hirošimi takrat stavili na veliko bolj ‘športne konje’ kot pa pri ostalih dveh (Subaru & Suzuki) japonskih znamkah avtomobilov, ki sta kupcem do takrat ponujali samo ‘bolj pohlevne konje’ v obliki vizualno ne ravno najbolj vznemirljivih 2-vratnih limuzin.

To vizualno klasično športnost male mazde R360, ki jo skoraj vedno uteleša krajša medosna razdalja, samo en par bočnih karoserijskih vrat, utesnjena potniška kabina s temu primerno izvedbo strešne konstrukcije ter že prej omenjena sedežna konfiguracija 2+2, so pri znamki Mazda takrat podkrepili še z intenzivno uporabo lahkih kovin pri izdelavi obeh karoserijskih pokrovov pri samonosni jekleni karoseriji, iz aluminija so izdelali tudi armaturno ploščo, ogrodje vgrajenih sedežev in tudi zavorne bobne. Omenjajo pa tudi kabinska stekla iz akrila, ker so se v Hirošimi takrat še dobro zavedali prednosti lahkih avtomobilov. Danes je ta rokodelska umetnost (izdelava resnično lahkih avtomobilov) med velikoserijskimi proizvajalci avtomobilov že zdavnaj utonila v pozabo, predvsem zaradi zahtev in želja kupcev …

Uporaba takšnega razmišljanja je seveda prinesla odlične rezultate (masa avtomobila: 380 kg), ker je bila ta mazda zelo dolgo najlažji serijski avtomobil na tem svetu, ki so mu v tovarni za prevoz bolj ‘kompaktnih’ štirih ljudi namenili samo 12 kW (16 KM) pogonske moči (22 Nm motornega navora), pridobljenih iz lahkega (kombinacija aluminija in magnezija) štiritaktnega bencinskega V2 motorja (delovna prostornina: 356 kubičnih centimetrov). Vgrajeni pogonski sklop so v Hirošimi spojili s takrat izredno naprednim 4-stopenjskim ročnim menjalnikom, ki je vozilu lahko zagotovil največjo končno hitrost v območju od 85 do 90 km/h. Obstajala pa je tudi možnost doplačila za bolj samodejno delujoči menjalnik ter dvobarvno karoserijo.

S tem avtomobilom so pri znamki Mazda pritegnili ogromno kupcev, in to že takoj ob začetku prodaje, ki je stekla 23. maja leta 1960. Že v tem dnevu so dobili več kot 4500 naročil kupcev za model R360, posledično si je ta mazda že po nekaj mesecih prodaje prilastila dvotretjinski delež na tržišču ‘kei car’ avtomobilov, ki so ga pri znamki Mazda okronali v marcu leta 1963 s prvim milijonom izdelanih osebnih avtomobilov. Ta čast je pripadla predstavniku mazde 360 carol, limuzinski različici kupeja R360 (1960-1966), ki se je na tržišču pojavila leta 1962. Že leta 1961 sta se pojavili tudi dve bolj praktično naravnani ‘B’ različici iz modelne družine 360. Takrat so pričeli izdelovati poltovornjak in lahki kombi, oba primerka, ki so ju izdelovali do konca leta 1967, je krasila oznaka B360. Na tržišču se je najdlje obdržala klasična 2- ali pa 4-vratna limuzina carol 360, ki so jo prenehali izdelovati šele leta 1970.

 

Priporočamo za vas...