Najboljše pnevmatike za vašega starodobnika

Ker je na nemških cestah v obtoku približno 2,2 milijona starodobnih vozil, ki so trenutno okrašena s cenjeno ‘H’ tablico, so to populacijo starejših avtomobilov v zadnjih nekaj letih opazili tudi nekateri proizvajalci pnevmatik in se na to tudi odzvali s proizvodnjo primerno dimenzioniranih pnevmatik.

To spremembo v vedenjskem vzorcu proizvajalcev pnevmatik so opazili tudi novinarji nemške revije Auto Bild Klassik, ki so pred kratkim izvedli test sedmih trenutno razpoložljivih letnih pnevmatik v dimenzijah 175/80 R14 T/H, razvrščenih v dve skupini. V prvi skupini (Hankook Kinergy Eco 2, Barum Brillantis 2, Firestone Multihawk 2 in Maxxis Mecotra 3) najdemo letne pnevmatike z aktualnimi, modernimi profili tekalnih plasti, ki jih proizvajalci ponujajo v klasičnih dimenzijah, obstajajo pa tudi letne pnevmatike (Michelin XAS, Vredestein Sprint Classic in Dunlop Sport Classic), kjer so proizvajalci kombinirali vrline in materiale sodobnih pnevmatik s klasičnim izgledom profila tekalne plasti, ker je to karakterna lastnost pnevmatik, ki jo ceni veliko poznavalcev in ljubiteljev starodobnikov. Na preizkusih, ki so jih izvedli skoraj (zanemarili so edino aspekt trajanja, odnosno obrabo pnevmatik, ker starodobniki pač niso rekorderji glede na število letno prevoženih kilometrov …) na enak način kot ob testiranju sodobnih pnevmatik, so Nemci uporabili tudi primerno vozilo v obliki legendarnega mercedes-benza iz serije W123 (tip 280E / letnik 1981).

Na prejšnjih testiranjih te vrste je dvakrat zmagal izdelek znamke Dunlop (tip Sport Classic), tokrat se je na prvo mesto uvrstil izdelek znamke Hankook (tip Kinergy Eco 2), predvsem zaradi občutno nižje nabavne cene, ki znaša približno 46 evrov (nemška prodajna cena za eno pnevmatiko). V tem pogledu pnevmatika znamke Dunlop ne more konkurirati Južnokorejcem, ker boste zanjo odšteli skoraj 150 evrov. Obe letni pnevmatiki se lahko pohvalita z odlično vodljivostjo ter dobrimi zaviralnimi sposobnostmi po suhi in mokri cesti, vendar vam južnokorejski gumarski izdelek ob tem ne more ponuditi prave starodobne ‘optike’, ker gre za pnevmatiko z modernim profilom tekalne plasti. V družbo teh dveh pnevmatik, ki sta prejeli najvišji možni oceni ‘vorbildlich’ (vzorno), so Nemci postavili tudi izdelek znamke Barum (tip Brillantis 2 / 64 evrov (približno)), ki so mu dodelili najvišjo možno oceno v slučaju splavanja (Aquaplaning), pohvalili pa so tudi ostale lastnosti te letne pnevmatike iz prve prej omenjene skupine. Nekoliko slabše (befriedigend / zadovoljujoče) sta ocenjeni pnevmatiki znamk Firestone (tip Multihawk 2 / 57 evrov (približno)) in Maxxis (tip Mecotra 3 / 44 evrov (približno)), predvsem zaradi nekoliko slabšega obnašanja obeh pnevmatik ob vožnji po mokri vozni podlagi. Nekaj več kritik so ob tem namenili izdelku znamke Maxxis, ker tej pnevmatiki očitajo slabše zaviralne sposobnosti ob vožnji po mokri podlagi ter tudi nekoliko slabše obnašanje ob vožnji po suhem.

Najbolj pa so bili Nemci tokrat razočarani (obe sta dobili samo oceno ‘bedingt empfehlenswert’ (pogojno priporočljivo)) nad klasičnimi letnimi pnevmatikami znamk Michelin (tip XAS) in Vredestein (tip Sprint Classic), ker sta se resnično obnesli samo ob vožnji po suhem, poleg tega nista ravno poceni (za vsako izmed teh dveh pnevmatik boste odšteli približno 160 evrov), se pa lahko pohvalita s klasično oblikovanim profilom tekalne plasti. Zato je v tem pogledu najboljši izdelek znamke Dunlop. Za vse ostale lastnike starodobnikov, ki bolj cenijo vozne lastnosti od izgleda, je izdelek znamke Hankook prva izbira.

test revije Auto Bild Klassik

foto: MB

članek: Marko Miklavc