Odprto pismo ali tehnični pregledi in odnos do ljudi

Da sem se spravil pisati ta članek ni bila nenadna ideja temveč dogodek, ki se mi je zgodil na tehničnem pregledu Produkt d.o.o. na Zaloški v Ljubljani. Kupil sem Chevrolet Corvetto, ki ni bil registriran. Da vem kako pričeti z mehansko obnovo, sem ga pač peljal tja na tehnični pregled. Sprva je bilo vse v redu. Po novem sicer lastnik vozila ne sme prisostvovati pri pregledu temveč mora počakati zunaj. Kaj se z vozilom med pregledom dogaja pa je tema tega članka, o katerem še nismo govorili. Vsekakor v izogib slabe volje, poškodbam in totalni toleranci zaposlenih na tehničnih pregledih Produkt d.o.o. na Zaloški opozarjam, ne vozite vozila tja. Ko sem opravil tehnični pregled in sem čakal na vrsto da plačam pregled je prišel preglednik in zahteval ključe vozila, ker ga je pozabil slikati. Dam mu ključe, vrne se čez 10 minut in pove, da se vrata ne dajo odpreti. Pridem in ugotovim da je odklenjen avto zaklenil in ga s tako silo poskušal odpreti, da mi je polomil ves mehanizem vrat. Da je zadeva še hujša, se pri Corvetti zaradi oblike, pri zaprtih vratih tapeta vrat ne da sneti. Kaj sedaj? »Halo poškodovali ste mi vrata, kaj naj naredim« in njegov odgovor »Skozi sopotnikova pojdite notri« in zadeva je bila zaključena. Prijelo me je da bi ga dvakrat počil, dobesedno. Vso zadevo povem njegovemu sodelavcu, ni odgovora. Grem do vodje izmene, ni odgovora. Pišem vodstvu, ni odgovora.

Kaj se z našimi vozili ki jih ohranjamo v lastno veselje, kot ohranjanje tehniške dediščine dogaja na tehničnih pregledih?  Ena od čudovitih naprav za ugotavljanje zračnosti končnikov in prve preme je njihova premična miza. Sodobna vozila imajo pri premi več končnikov in je večkratno vpeta. Moj ubogi spaček, fičko, bolhica, Fort T in ostala stara vozila, ki so skoraj vsa starejša  od 40 let imajo kolo načeloma vpeto preko 1. sornika z pušami, katerega je potrebno redno mazati. Kot strojnik vem da na tak 1. sornik na mizi deluje 4-5 kratna višja sila kot pri novejših vozilih. Ker ne smemo biti več prisotni pri tehničnem pregledu nam avto lahko dobesedno par minut raztegujejo po mili volji, turirajo naše mašine do nezavesti, na valjih testirajo in uničujejo zavore ,spaček npr. ima za ročno obloge v obliki kovancev premera 3cm in je ročna namenjena izključno kot dodatna zavora proti premiku vozila v kolikor bi ga pozabili v prostem teku, na valjih pa zavrtega vrtijo pol minute.

Pozna kdo primer, da so mu na starodobnika namestili zaščitno plastično vrečo na sedež in karton za po tleh, da nimaš sedeža in blaga umazanega od šmira, ki ga je preglednik prinesel s haljo in ga dobil pri pregledu vozil v kanalu.

V korona času pa tudi drugače, imajo pregledniki mogoče rokavice za enkratno uporabo ko odpirajo motorje, gledajo podvozje, potem pa nam šlatajo volan , kljuke in stikala.

Velik problem predstavljajo tudi zaposleni na t.i.šalterjih. Glede na to, da naj bi bili tehnični organi potrjeni od državnih organov, mi ni jasno, da so nekateri tako nepoučeni. Kot bi živeli v različnih državah. To kar se nekje ne da, drugje naredijo za šalo in obratno. Nekje ne potrebujejo certifikata, nekje rabiš obvezno člansko SVAMZ kar je prav. Nekje imaš popust čeprav certifikat sploh ni tvoj, drugje tvojega ne upoštevajo. Nekje potrebuješ dva fascikla, pa je še premalo da boš uvožen avto registriral spet drugje zadostuje homologacija.

Skratka, odnos do naših vozil na tehničnih je katastrofalen. So pa svetle izjeme, kamor zagotovo spadajo tehnični pri Žgajnar d.o.o na Škofljici. Že njihov pristop je drugačen. K njim nisi pripeljal stare kripe, ki komaj čakajo da jo bodo uničili, raztegnili kot na ravnalni mizi kleparji temveč si pripeljal starodobno vozilo. Vedno so me prvo vprašali kje so VIN številke, prestave na menjalniku, na katera kolesa je ročna, ne loputajo z vrati, motorja ne turirajo, namesto na mizo gredo v kanal in z t.i. pajserji preverjajo zračnost itd. O zaposlenih na šalterjih pa sploh vse dobro. Prijazne, vedno pripravljene na pogovor in strokovno podkovane v pozitivno smer. Bistvo članka ni hvaliti ali grajati nekatere temveč da bi se pravočasno začeli v zvezi pogovarjati tudi o tej temi. Menim da imamo že toliko starodobnih vozil, da bi bilo lahko uzakonjeno, da mora preglednik za pregled starodobnika imeti opravljen poseben izpit pri zvezi. Cene naših vozil pridobivajo na ceni, stroški obnove tudi astronomsko rastejo, imamo vedno več predvojnih vozil, verjetno si nobeden od nas ne želi, da se vozilo na tehničnem poškoduje, niti ne vemo kakšne pravice imamo za odškodnino. Aroganca preglednikov nam več ne zadostuje. Žal.

 

Podpredsednik zveze SVAMZ

Marko Hvale, str.ing.

Priporočamo za vas...