PROTOTIPNI MERCEDES, KI JE NA KONCU POSATL SERIJSKI AUDI

V tej zgodbi bomo obudili spomin na legendarni stuttgartski prototip, ki je v končni fazi zaslužen za ponovno rojstvo znamke Audi. Istočasno je to avtomobil, ki je napovedal kasnejše rojstvo serijskega mercedesa 190 (W201 / 1982-1993), ki ga poznamo predvsem po ljudskem imenu ‘Baby-Benz’.

Na začetku leta 1958 so si pri znamki Mercedes-Benz zagotovili večinski lastniški delež v tedaj obubožanem podjetju Auto Union GmbH, ker so v Stuttgartu že takrat razmišljali o razširitvi modelne palete s serijskimi  modeli, ki bi bili cenovno bolj dostopni kupcem. V istem letu so se v Stuttgartu pričeli ukvarjati z razvojem revolucionarnega prototipa z oznako W118, ki je oblikovno močno odstopal od tedanjih ‘baročnih’ (zaobljenih) serijskih modelov te znamke, poleg tega gre v tem primeru za prototipni avtomobil s prednjim pogonom, ki ga je premikal na novo razviti 1,7-litrski bencinski štirivaljnik.

Prva vozna primerka tega avtomobila, ki se je kasneje razvil v prototip z oznako W119, sta se pojavila leta 1960, ko so tedanjemu vodstvu koncerna Daimler Benz AG prvič pokazali 2- in 4-vratno limuzino. Oba prototipna avtomobila z obrazom tedanjega SL-a zaznamujejo čiste, enostavne linije, velika kabinska stekla ter elegantno oblikovana zadka, ki sta napovedala tudi obliko zadka pri kasnejši serijski ‘pagodi’ (model SL – W113). Verjetno se sprašujete, kako je ta prototipni mercedes-benz povezan s kasnejšimi serijskimi audiji (modeli 60, 75 in super 90). Ne boste verjeli, vendar je za to poskrbela mati narava, ki je v Nemčiji leta 1962 poskrbela za izredno hladen zaključek leta in podobno hladen pričetek leta 1963. To je bil čas, ko so številni DKW-ji in podobni avtomobili z vgrajenimi dvotaktnimi bencinskimi pogonskimi sklopi zaradi izredno nizkih temperatur ozračja obtičali na cestah s poškodovanimi motorji, kjer je po navadi odpovedalo mazanje (oljenje) najpomembnejših sestavnih delov.

Zaradi te hibe so se pri znamki DKW takrat morali soočiti s pobegom potencialnih kupcev in uničenim slovesom njihovih avtomobilov, ‘gasilce’, ki bi omejili ‘požar’ pri podružnici v Ingolstadtu, so takrat poslali iz Stuttgarta, kjer je Mercedes-Benzov konstruktor Ludwig Kraus dobil nalogo rehabilitiranja znamke DKW. Tako se je leta 1963 rodil serijski DKW F102, avtomobil, ki jasno odraža sorodnost oblike s prototipnim mercedes-benzom W118, vendar F102 še ni opremljen s štiritaktnim bencinskim motorjem, ker je bila vgradnja 1,7-litrskega štiritaktnega bencinskega motorja predvidena šele v naslednjem letu. Vendar do tega ni nikoli prišlo, ker so se v Stuttgartu leta 1964 odločili za prodajo družbe Auto Union GmbH, ki je leta 1965 pristala v objemu koncerna Volkswagen. Model F102 so izdelovali samo dve leti (1964-1966), ker ga je leta 1969 nadomestil prvi povojni serijski audi s štiritaktno motorno tehnologijo, ki jo je v bistvu prispevala znamka Mercedes-Benz.

Za ponovno obuditev znamke Audi so se v Wolfsburgu odločili iz dveh praktičnih razlogov. Kot prvega velja omeniti uničen sloves znamke DKW, poleg tega so vse pravice do uporabe tega imena kmalu zatem prodali skupini Sachs. V Stuttgartu so takrat pozabili na širitev modelne palete s cenovno bolj dostopnimi modeli. To idejo o bolj dostopnih modelih, ki nam je kasneje prinesla današnji C razred in ljudska razreda A in B, so pri tej avtomobilski znamki realizirali šele ob predstavitvi mercedesa 190 (W201 / 1982-1993), ki ga poznamo predvsem po ljudskem imenu ‘Baby-Benz’. Malo ljudi pa ve, da je bil model 190 prvotno zamišljen kot konkurent tedanjemu golfu, ker so Nemci že leta 1981 predstavili kompaktno prototipno 3-vratno kombilimuzinsko različico tega modela z dodatno oznako ‘Stadtwagen’ (mestni avtomobil), ki pa ni nikoli prišla na proizvodne trakove.

   

 

Priporočamo za vas...