Sožitje elegance, prijetnega druženja in tehnične kulture (Ormož 2024)

Včeraj se je na območju Ormoža odvijal najbolj prestižni slovenski dogodek na temo starodobništva, ki je na čudovito lokacijo ormoškega gradu in grajske pristave privabil veliko zelo dobro ohranjenih starodobnih vozil, njihovih lastnikov ter ljubiteljev tehnične kulture.

Letošnji, že tretjič izvedeni najpomembnejši slovenski ‘concours d’élégance’, ki ga je ob sodelovanju z Občino Ormož ter nekaterimi sponzorji (glavni sponzorji: FAGUS, GOZDARSKE STORITVE FAGUS GIS D.O.O., RUDI EXPRESS, Občina Ormož, Občina Središče ob Dravi, Pokrajinski muzej Ptuj, Grajska pristava Ormož) ponovno organizirala zveza SVAMZ (Slovenska Veteranska avto-moto zveza), je obiskovalcem postregel s pestro ponudbo (od 50 do 70 avtomobilov) starodobnih vozil, odlično kulinariko ter bogatim spremljevalnim programom za vse generacije obiskovalcev. Svoj delež pri uspehu te pomembne prireditve, ki slavi tehnično kulturo v povezavi s klasično avtomobilsko eleganco in prijetnim druženjem, pa je prispevalo tudi odlično vreme.

Štiričlanska sodniška žirija pod vodstvom Aleksandra Vidojkovića, sicer znanega srbskega zgodovinarja na področju avtomobilizma iz srbske zveze starodobnih vozil, tudi tokrat ni imela lahkega dela, ker se je včeraj v Ormožu zbralo veliko izredno lepih in tudi odlično ohranjenih starodobnikov, ki kažejo na to, da smo Slovenci in Slovenke (vključno z nekaterimi predstavniki in predstavnicami držav bivše Jugoslavije ter naših vzhodnih sosedov, dogajanje v Ormožu pa je popestrilo tudi nekaj tujcev iz ostalih evropskih držav …) zelo navdušeni in predani ohranjanju tehnične kulture, čedalje bolj pa postaja popularen tudi trend tako imenovanih ‘youngtimerjev’ (vozila v starosti od 20 do 30 let), ker starodobna vozila navdušujejo tudi predstavnike mlajših generacij. Posledično se je v žiriji, ki je tokrat odločala o najlepših 4-kolesnikih, poleg moje malenkosti in še enega, še bolj ‘prekaljenega mačka’ (Adolf Sitar), znašel tudi eden izmed mlajših (Lan Kumer) slovenskih ljubiteljev tehnične kulture.

Izbor najlepših vozil ni enostavna naloga, v bistvu lahko kot zmagovalce označimo vse lastnike in lastnice starodobnih in ‘youngtimer’ vozil, ki jim ob njihovem nesebičnem trudu in pogosto tudi velikodušno odmerjenih vloženih finančnih sredstvih uspeva ohraniti del avtomobilske zgodovine, ker se morate zavedati dejstva, ki pravi, da so starejši avtomobili edini pravi predstavniki delujočih ‘časovnih strojev’, ki vas lahko popeljejo nazaj v čase vaše ali pa mladosti njihovih lastnikov, sploh ob vožnji po kakšnih prometno manj obremenjenih cestah, kjer imate v momentih, ko ste na cesti sami brez ostalih udeležencev v prometu, dejansko občutek, da vam je uspelo prelisičiti čas, sploh ob povezavi s predvajano glasbo, oblečenimi oblačili in morebitnimi ostalimi predmeti v vozilu, ki izvirajo iz časa, ko vaše vozilo še ni bilo uvrščeno med starodobnike. Kot izredno pomemben aspekt takšnih druženj pa velja omeniti tudi družbeno noto, ki jo prinaša vsako takšno srečanje.

Medtem ko boste na sceni, ki podpira predvsem aktualne, modno in posledično že dostikrat povsem brezizrazne moderne avtomobile brez prave identitete, karakterja in vsebine, lahko priča ‘besednemu merjenju mišic’ njihovih lastnikov ter že prav smešnemu poveličevanju nekaterih avtomobilskih znamk, ki je dostikrat tudi dobro medijsko podprto s strani raznih novinarskih ‘kimavčkov’, ki so samo še lakaji že povsem slaboumnega avtomobilskega marketinga, boste ob obisku kakšne podobne prireditve, ki se je včeraj odvijala v Ormožu, lahko spoznali povsem drugačno ‘kasto’ ljudi, ker takšne prireditve potekajo v duhu popolne enakopravnosti, povezovanja in dejanskega bratstva, ker se ljudje medsebojno spoštujejo in cenijo vloženi trud sogovornikov in sogovornic glede ohranjanja v določenih primerih že zelo stare ‘pločevine na kolesih’. V današnjem času, ko pristen osebni stik z ljudmi postaja čedalje bolj redka dobrina, ker se veliko ljudi zateka v razne virtualne svetove ter zapleta v mreže socialnih omrežij, so takšna srečanja pomemben generator prijetnega družbenega življenja za veliko ljudi.

Tudi letos smo morali člani sodniške žirije izbrati najlepša vozila iz osemnajstih kategorij, ki so se večinoma medsebojno prepletala, ker razvrstitev po kategorijah ni odvisna samo od letnic izdelav vozil, temveč tudi od njihove namembnosti, stanja ohranjenosti, dosežene patine, originalnosti in oblike karoserij. Temu primerna je bila tudi zastopanost avtomobilskih znamk in modelov, ki so se uvrstili na letošnji izbor najlepšega starodobnika, že takoj pa velja omeniti tudi nekaj pravih raritet. Naziv rariteta si je definitivno zaslužil najstarejši avtomobil na tem shodu, ki so ga izdelali v ZDA že davnega leta 1917. Ob tem govorimo o čudovito ohranjenem modelu znamke Oldsmobile (model 45), ki so ga izdelovali samo eno leto. Ta dvosedežni kabriolet, ki je v Ormož prišel iz sosednje Hrvaške, se lahko pohvali z vgrajenim bencinskim 8-valjnikom ter za tisto obdobje značilno ‘rumble seat’ zasnovo dodanih pomožnih sedežev pod pokrovom v zadku vozila, ki je v naših krajih znana kot ‘sedež za taščo’. Na koncu je ta avtomobil dobil nagrado v kategoriji vozil, izdelanih od leta 1905 do leta 1930.

Zelo zanimiv je bil tudi prihod nekaterih izdelkov nekdanje slovenske in jugoslovanske avtomobilske industrije, ker smo v Ormožu letos lahko občudovali dva, pri nas že zelo redka predstavnika (čudovito ohranjen renault 16, ki je nastal v ljubljanskem Litostroju ter trenutno slabše ohranjen fiat 132, ki so ga pred mnogimi leti sestavili v Zagrebu …) jugoslovanske ‘šraufenciger industrije’, barve poštenih izdelovalcev avtomobilov pa je zastopal nekdanji ‘jugoslovanski mercedes’ v obliki čudovito ohranjene zastave 1300 s pripeto prikolico za prevoz čolnov ter nanjo nameščenim navtičnim izdelkom iz podobnega obdobja, ki ga ob plovbi premika legendarni izvenkrmni tomos 18. Omenjeni renault in zastava sta bila na koncu deležna tudi nagrad. Kot rariteto velja omeniti tudi legendarno ‘Renultovo kremšnito’ v obliki modela 4 CV (‘4-vratni francoski hrošč’), ki se ji je nagrada izmuznila samo zaradi napačne izbire (ob obnovi vozila …) karoserijske barve, ker kovinsko biserno bela barva ni nekaj, kar bi opazovalec pričakoval od vozila, ki je bilo po končani 2. svetovni vojni namenjeno širši populaciji Francozov in Francozinj.

Zelo dobro je bila letos zastopana tudi zasedba mercedes-benzov SL, točneje legendarnih predstavnikov serije R107 (mercedes z najdaljšo kariero …), ki jo je obogatil še prihod čudovite severnoameriške različice legendarne ‘pagode’ (za nastanek tega ljudskega imena je kriva značilna oblika možne trdne strehe …), po mnenju številnih še vedno najlepšega mercedes-benza vseh časov. Na splošno so bili izdelki nekoč izredno prestižne znamke Mercedes-Benz dokaj dobro zastopani na letošnjem izboru, ker smo lahko občudovali tudi predstavnika ‘ponton’ mercedesov v obliki dejansko prestižne bencinsko gnane različice 220 S (nagrada za eleganco usklajenosti barv /notranjost, zunanjost) ter čudovito ohranjenega predstavnika tako imenovanih ‘repašev’ (naslednik ‘ponton’ mercedesov). Zelo dobro so bili na letošnjem srečanju v Ormožu zastopani tudi dejansko športno (dvosed) naravnani nekdanji serijski izdelki britanske avtomobilske industrije (znamke Austin Healey, MG in Triumph), precej pozornosti pa je povzročil prihod izredno redkega pantherja (model lima, 1976-1982), ki se je sramežljivo skrival na bližnjem bencinskem servisu, posledično se to pristno britansko športno vozilo ni moglo uvrstiti med letošnje nagrajence.

Precej manj kot na kakšnem ‘youngtimer’ srečanju je bilo izdelkov znamke BMW, ki po navadi prevladujejo na takšnih srečanjih, kljub temu je čudovito ohranjen temno modri predstavnik nekdanje serije 8 s svojo športno eleganco in originalnim stanjem prepričal žirijo, da mu je na koncu podelila nagrado v kategoriji hitri in drzni – športna eleganca, ker govorimo o predstavniku pravih aristokratskih kupejev iz kategorije tako imenovanih ‘pillarless’ (vozilo brez strešnih B stebričkov v predelu bočnih kabinskih oken) kupejev, katerih izvor sega v ZDA. Bolj slabo je bila letos zastopana tudi znamka Porsche, ker je njene barve zastopal samo čudovito obnovljen srebrni porsche 356 SC, ki je na koncu dobil tudi nagrado v kategoriji eleganca notranjosti/ števci, armatura, tapeciranje, med znamkami, ki jih lahko povezujemo s to znamko, pa se je znašel tudi čudovito obnovljen predstavnik Volkswagnovega modela transporter v bolj prestižno izvedeni različici za prevoz potnikov. Med prisotnimi izdelki nemške avtomobilske industrije smo lahko občudovali tudi dve čudovito ohranjeni ‘košarici za jagode’ v obliki dveh odprtih različic prvotnega golfa. Oba avtomobila sta prišla in nekdanjih bratskih republik (Hrvaška in BiH), eden izmed obeh belo obarvanih golfov je na koncu osvojil tudi nagrado.

Tradicionalno dobro so bili letos v Ormožu zastopani izdelki znamke Citroën, sploh predstavniki prestižnih citroënov iz serije ID/DS, občudovali pa smo lahko tudi čudovito ohranjen primerek modela ami 6. Francoske barve je tokrat zastopal tudi že večkrat nagrajeni peugeot 205 GTi, ki je po mnenju številnih poznavalcev še vedno eden izmed najlepših in najboljših predstavnikov kategorije GTi, medtem ko ostalih predstavnikov ‘vročih kombilimuzin’ letos nismo zasledili. Nagrado v kategoriji ‘youngtimer’ pa je letos prevzela čudovita honda S2000, sicer eden izmed redkih predstavnikov japonske avtomobilske industrije na srečanju v Ormožu. Športne barve italijanske avtomobilske industrije sta letos zastopala samo dva avtomobila, čudovito ohranjen in že zdavnaj kultni fiat X1/9 ter čudovito ohranjen ferrari 348, ki je na koncu slavil v kategoriji naj originalno vozilo, sicer pa je njegov lastnik strastni in v Sloveniji zelo dobro poznan lastnik večjega števila primerkov avtomobilov italijanske dobro meščanske znamke Alfa Romeo.

Obiskovalce je navduševalo tudi nekaj predstavnikov ameriškega načina življenja v obliki čudovito ohranjene in originalne corvette C4 ter pri nas dokaj redkega mustanga II, ki ne spada med ravno najbolj priljubljene in cenjene predstavnike mustangov, za piko na i pa je poskrbel legendarni ford A iz leta 1928 v klasični ‘Phaeton’ različici, ki se je k nam pripeljal iz Hrvaške. Na koncu velja omeniti tudi zelo simpatičen mali avtomobil, ki si je prislužil nagrado publike. V tem primeru govorimo o prvem nepremijskem BMW-ju z oznako dixi 3/15 PS, ki je za časa proizvodnje nagovarjal predvsem ljudstvo. Tedanji ‘BMW-jev volkswagen’ v bistvu ni nič drugega kot nemška različica tedanjega ljudskega austina 7. V Ormožu smo lahko spoznali različico iz leta 1929.

Včerajšnja prireditev v Ormožu je na večini obiskovalcev pustila odličen pečat, z obiskom in samo izvedbo prireditve so zelo zadovoljni tudi organizatorji tega prestižnega shoda, ki ima zelo dober potencial, da ostane najbolj pomembna prireditev te vrste v Sloveniji in da istočasno postane tudi največja slovenska prireditev te vrste, ker so organizatorji že napovedali, da se bo ta prireditev v naslednjih letih povečala (v pogledu števila razstavljenih vozil in obiskovalcev), seveda tudi v pogledu prestiža (v svetu starodobnikov ga odražata predvsem dva faktorja, redkost vozila in njegova vrednost …). V naslednjih dneh pa bomo še bolj podrobno predstavili letošnje zmagovalce in njihove lastnike, seveda predvsem ob pomoči dodatnega vizualnega gradiva.

Več slik na:

https://www.avto.info/Zgodovina/sozitje_elegance_prijetnega_druzenja_in_tehnicne_kulture/

Pripravil: M.M.

 

 

Priporočamo za vas...