Václav Klement (1868 – 1938); 155. obletnica rojstva zelo uspešnega Čeha

V letošnjem oktobru bo minilo že 155 let od rojstva Václava Klementa, zelo pridnega in skromnega človeka z uspešno poslovno žilico, ki so ga cenili tudi zaradi njegovih dirkaških uspehov v kolesarskem športu in nenazadnje tudi zaradi njegove velikodušnosti.

Narcis Podsednicek

Václav Klement se je rodil 16. oktobra leta 1868 v češkem mestecu Velvary, kjer je pet let obiskoval tudi osnovno šolo, kasneje se je izučil za knjigarnarja in pri petnajstih letih (leta 1883) dobil prvo zaposlitev v knjigarni na območju mesteca Mladá Boleslav. Že v tem obdobju se je mladi Václav navdušil za kolesarstvo, kasneje (po osmih letih dela …) je svoj hobi lahko spremenil tudi v posel, ker je postal lastnik knjigarne, kjer so poleg knjig začeli prodajati tudi bicikle tedanjih avstrijskih, britanskih in nemških znamk.

Otto Hieronimus

V tem obdobju je spoznal še eno sorodno kolesarsko dušo v obliki mehanika iz mesteca Turnau. Kasneje (v decembru leta 1895) sta mehanik Václav Laurin in knjigarnar Václav Klement ustanovila podjetje za popravilo tedanjih biciklov, motociklov in avtomobilov. Njuna prva delavnica v Mladi Boleslavi se je razprostirala na približno 120. kvadratnih metrih površin, že v naslednji pomladi (leta 1896) sta podjetna Čeha ustanovila lastno blagovno znamko biciklov z imenom Slavia. Ob tem je kreativni Václav Klement, ki mu je v tem uspešnem poslovnem duetu pripadla menedžerska vloga, lahko pokazal izredni čut za posle, med njimi tudi takrat zelo inovativno idejo o kreditiranju kupcev njegovih biciklov, ki jo je izpeljal v oktobru leta 1896. Václav Klement se je v zgodovino zapisal kot človek, ki je pogosto vstajal že ob petih zjutraj in ostal v podjetju do polnoči, ker se je ukvarjal tudi z marketingom in odnosi z javnostmi.

Reklama podjetja

Pri svojem delu se je gospod Klement lahko zanesel tudi na pomoč njegove žene Antonie, ki je prva tri leta vodila celotno ‘hišno računovodstvo’. Za podjetje Laurin & Klement je bilo prelomno leto 1899, ker so javnosti 18. novembra 1899 v Pragi predstavili prva dva serijska izdelka njihove blagovne znamke Slavia, cvetel pa je tudi posel prodaje motociklov in biciklov drugih znamk. 11. maja leta 1902 se je zgodil še en zelo pomemben dogodek v življenju Václava Klementa, ker je takrat z motociklom znamke Triumph dosegel zmago na najbolj prestižni dirki (‘Exelbergrennen bei Wien’) tedanje Avstro-Ogrske monarhije. Istočasno je Václav Klement vodil tudi domače tekmovalno moštvo znamke Laurin & Klement. Njihov voznik Václav Vondrich je 25. maja leta 1905 v francoskem Dourdanu osvojil naslov neuradnega svetovnega motociklističnega prvaka.

Václav Vondřich (v ospredju) in Václav Klement (sredina) v Dourdanu leta 1905

Posledično je proizvodnja in prodaja motociklov znamke Slavia kmalu presegla proizvodnjo in prodajo biciklov, vendar samo do marca leta 1905, ko sta podjetna Čeha sprejela zgodovinsko odločitev o začetku proizvodnje avtomobilov. Ker na tem področju še nista imela zadosti izkušenj, sta se lastnika podjetja Laurin & Klement obrnila na konstruktorsko znanje iz tujine. To znanje jima je takrat zagotovil Otto Hieronymus, znani avstrijski konstruktor in dirkač. Ob njegovi pomoči se je podjetje kmalu razvilo v enega izmed največjih tedanjih Avstro-Ogrskih proizvajalcev avtomobilov. Zanimiv in zgovoren pa je tudi podatek o tem, da je bilo 70 odstotkov vseh izdelanih novih avtomobilov znamke Laurin & Klement poslanih v tujino. Nadaljnjo ekspanzijo in komercialni uspeh te znamke je prekinila prva svetovna vojna (1914-1918), v tem času pa so prišle do izraza tudi humanistične vrline Václava Klementa, ker je znal poskrbeti za zaposlene, tudi v časih splošnega pomanjkanja hrane in ostalih dobrin.

Ob tem omenjajo njegov vpliv na državne uradnike, ker je poskrbel, da se je večina pri njem zaposlenih in zaradi vojne mobiliziranih Čehov in Slovakov vrnila domov, istočasno je organiziral in izvedel dostave hrane družinam zaposlenih v njegovem podjetju. Po končani prvi svetovni vojni se je Václav Klement moral soočiti z razpadom velikega Avstro-Ogrskega tržišča in posledičnim pomanjkanjem naročil njegovih novih vozil, vendar se je znašel in izpeljal dobičkonosen posel izdelave letalskih motorjev. Pravljica je trajala do poletja leta 1924, ko je v glavnem obratu podjetja Laurin & Klement prišlo do velikega požara, ki je povzročil tako veliko škodo, da sta bila ustanovitelja podjetja ob željah po obnovi podjetja prisiljena v iskanje novih poslovnih partnerjev. Našla sta jih leta 1924 v tedanjem koncernu Škoda, leta 1925 je sledila dokončna pripojitev znamke Laurin & Klement pod okrilje tedanjega orožarskega koncerna Škoda.

Václav Klement je kljub izgubi lastništva še naprej pridno razvijal in uresničeval nove marketinške  ideje in zamisli (uvedba tekočega traku), veliko jih je dobil leta 1927, ko je obiskal ZDA. Umrl je 13. avgusta leta 1938, malo pred njegovim 70. rojstnim dnevom. Njegov poslovni partner Václav Laurin ga je zapustil že leta 1930. Po zaslugi Václava Klementa se je avtomobilska znamka, ki se je kasneje preimenovala v znamko Škoda, v jeseni njegovega življenja lahko pohvalila z nazivom največjega in najuspešnejšega češkoslovaškega proizvajalca avtomobilov in ostalih transportnih sredstev.

 

Foto: Škoda

Priporočamo za vas...