Vauxhall cavalier – Britanski ‘Gran Coupé’

Leta 1975 se je na nekaterih evropskih tržiščih pojavil tedaj povsem novi ‘oblikovni križanec’ iz koncerna General Motors v obliki štirivratne limuzine z nosom klasičnega kupeja, ki bi ga današnji avtomobilski marketing seveda oglaševal kot ‘4-vratni kupe’ (marketinška pogruntavščina, ki ob strokovnem pojmovanju kupejev ne drži vode …).

Po logiki današnjih lakajev marketinga se lahko vsak klasični 2-vratni kupe z dodanim parom bočnih vrat spremeni v 4-vratni ‘Gran Coupé’, ker ob tem seveda zanemarijo pravila klasične kupe igre (krajša medosna razdalja ob primerjavi z limuzino (kombilimuzino), popolnoma drugačna oblika karoserije, drugače oblikovana armaturna plošča, bolj utesnjena potniška kabina, samo en par bočnih vrat, sedežna konfiguracija 2+2 …). Ker so bili nekdanji novinarji manj dovzetni za širjenje marketinških bedarij, modela cavalier (oblikovni križanec med Oplovo ascono B in manto B) seveda niso oglaševali po novodobnih merilih, kjer je vsak ‘motoriziran kurnik’ z ‘neomejenim’ številom bočnih vrat in ne glede na obliko karoserije lahko kupe (če pa ni kupe, je pa ‘kupejevski’, verjetno zaradi ‘kupe zraka’ v nameščenih pnevmatikah …), temveč so v primeru modela cavalier govorili samo o 2- in 4-vratni limuzini (saloon), čeprav se je leta 1978 pojavila tudi 3-vratna kombikupe različica modela cavalier, ki je bila povsem identična s kontinentalnim sorodnikom (opel manta B CC (Combi-Coupe)).

Britanski recept za ustvaritev ‘velikega kupeja’ je zelo enostaven. Namesto, da bi klasični 2-vratni ‘notchback’ manti B dodali še en par bočnih vrat, so Britanci uporabili obstoječo 4-vratno ascono B in ji zamenjali nos, ki ga je prispevala manta B, ker gre za tehnološko povsem identična avtomobila, ustvarjena na nekdanji J-Car platformi iz koncerna GM. Na ta način sta imela oba opla veliko sorodnikov (ameriški chevrolet vega, avstralska holden torana, japonski isuzu florian in južnoafriški chevrolet chevair) po celem svetu. Tako smo dobili prvo generacijo modela cavalier, ki so jo na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja na nekaterih evropskih tržiščih prodajali vzporedno z nemško ascono (te prakse so se držali tudi pri britanski podružnici znamke Ford). Posledično so si tudi jugoslovanski kupci poleg nakupa opla lahko omislili tudi nakup novega vauxhalla ali pa britanskega forda (model cortina, britanska verzija nemškega modela taunus). To se je spremenilo leta 1981, ko so v koncernu GM ukinili evropske programe različno oblikovanih ‘dvojčkov’.

Za samodejno premikanje prvotnega modela cavalier (1975-1981) so skrbeli Oplovi pogonski sklopi (od 1,3 (44 kW/60 KM) do 2,0 litra (81 kW/110 KM)) iz modelov ascona in manta, proizvodnja modela cavalier je potekala samo v Belgiji in Veliki Britaniji. Čeprav se je britanski ‘crossover’ recept dobro prijel med kupci, ker se je model cavalier v Veliki Britaniji redno uvrščal med 10 najbolje prodajanih novih avtomobilov, ta preprosta, lahko bi rekli tudi unikatna britanska oblikovna ideja ni našla posnemovalcev, ker je bila druga generacija modela cavalier oblikovno že povsem identična z ascono C (1981-1988). Na koncu se je model cavalier spremenil v nam dobro znano vectro (1988-1995).

 

Priporočamo za vas...