Zveza SVAMZ je v Centru Varne vožnje na Vranskem dostojno proslavila svojo dvajsetletnico. Na zelo dobro obiskano prireditev so se gostje iz Slovenije, držav bivše Jugoslavije (Makedonija, Srbija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška) ter nekaterih evropskih držav (Avstrija, Švica, Nemčija) pripeljali z več kot 1.000 starodobnimi vozili. Vsak udeleženec je med drugim brezplačno dobil kovinsko plaketo, ki jo je mogoče pritrditi na vozilo. Ob obletnicah si pri SVAMZ-u vedno zastavimo kakšen poseben cilj in tokrat smo se namenili uvrstiti v Guinessovo knjigo rekordov z največ zbranimi Zastavinimi Fički na enem mestu.

Od »bolšjaka« do dirk v pospeševanju

Seveda to ni bila edina vsebina srečanja. Na dvorišču ob upravni zgradbi so različni ponudniki prodajali celotna vozila, rezervne dele, literaturo, oblačila in vse vrste starin. Aleksandar Vidojković iz beograjskega Udruženja istoričara automobilizma (UIA) je po tipkopisu Miroslava Milutinovića predaval o zgodovini podjetja Zastava s posebnim poudarkom na modelu 750 in tudi poznavalcem »nasul« kup novih informacij.

Iz učilnice so se potem lastniki Zastav 750 podali na poligon in vozili slabe 4 km neprekinjene paradne vožnje. Bilo jih je toliko, da so brez presledkov vozili eden za drugim. Neuradna številka zbranih Fičkov je 291. Poudariti je potrebno, da so štele le Zastave, FIAT-i 600 in 600 d v to število niso všteti. Vožnjo je uspešno zaključilo 207 vozil in s tem rezultatom smo na čakalni listi pri Guinessu.  

Veliko zanimanje udeležencev in obiskovalcev je pritegnila dirka v pospeševanju dvojic. Šlo je bolj za zabavo kot tekmovanje, a posamezni vozniki so se tega lotili z največjo resnostjo. Daleč najposkočnejši je bil predelan Fičo, ki je druge tekmovalce pustil daleč za sabo.

Premični tehniški muzej

Mnogi obiskovalci so bili presenečeni, koliko odličnih starodobnih vozil premoremo v majhni Sloveniji. Videli smo lahko bogato zbirko motociklov. Avtomobile so »zlagali« po znamkah. Na ogled je bilo kar nekaj lahkih in tudi težjih gospodarskih vozil. Z veseljem ugotavljamo, da ljubitelji zbirajo vozila slovenske in nekdanje jugoslovanske proizvodnje. Lahko smo videli tudi Lade, Zaporožce, in Škode, ki smo jih nekoč uvažali iz vzhodnega bloka ter vse, kar je pri nas vozilo po II. Svetovni vojni. Organizatorji so našteli več kot 1.000 starodobnih vozil.

Lepo vreme in številčen obisk = dobro vzdušje

Množične prireditve so v veliki meri odvisne od vremena in pri SVAMZ-u smo topogledno imeli veliko srečo. Nebo brez oblačka ob ne previsoki temperaturi – kaj bi človek lahko še želel. Vzdušje je bilo odlično, za kar so organizatorji doprinesli z dobro hrano, številnimi vsebinami in učinkovito organizacijo. Svoje je prispevala množica udeležencev ter obiskovalcev, ki jih (nas) navdušuje stara pločevina. Skratka: praznovanje 20. rojstnega dne zveze je bilo uspešno. Besedilo: Emil Šterbenk, Foto: E. in P. Šterbenk