Zgodovina

Zveza SVAMZ je bila ustanovljena kot prva v Sloveniji ob otvoritvi Muzeja motociklov na Vranskem leta 1997, kjer ima še danes sedež in glavno pisarno. V register društev, ki ga vodi Upravna enota Žalec, je bila vpisana pod zap.št. 283 z dnem 5.11.1999.  Danes ima v registru zabeleženih več tisoč starodobnih vozil. Takoj po ustanovitvi je začela z izdajo nacionalno priznanih certifikatov (izkaznic) za starodobna vozila, ki so omogočala že takrat različne ugodnosti, istočasno pa izkazovala status starodobnika.

Leta 2001 je bila včlanjena v najpomembnejšo mednarodno organizacijo na tem področju: FIVA –Federation Internationale des Vehicules Anciens, ki združuje že čez 1,5 mio članov (www.fiva.org). Leta Leta 2005 je zveza pridobila status društva v javnem interesu na področju kulture, ki ji ga je dodelilo Ministrstvo za kulturo, saj je ugotovilo, da zveza opravlja kulturno dejavnost, njeno delovanje pa je splošno koristno in v javnem interesu na področju varovanja kulturnih dobrin – premične tehniške dediščine. Danes ima zveza status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture. 

Leta 2007 so se komisarji SVAMZ udeležili posebnega izobraževalnega seminarja pri organizaciji CTIF – International association of fire and rescue service, in pridobili mednarodno licenco za ocenjevanje starodobnih gasilskih vozil.

Leta 2011 je postala zveza SVAMZ članica ICOM, Mednarodnega muzejskega sveta in TICCIH. Mednarodni muzejski svet ICOM je vodilna svetovna, neprofitna in nevladna organizacija, ustanovljena leta 1946, ki povezuje muzeje vseh vrst in disciplin, druge včlanjene institucije ter strokovnjake v svetovno komunikacijsko mrežo. Vzdržuje formalne partnerske odnose z UNESCO-m in s številnimi drugimi svetovnimi organizacijami. TICCIH pa je mednarodna organizacija za industrijsko dediščino, s katero zveza sodeluje tako na domačih tleh kot mednarodnih vodah z različnimi projekti (pisanje člankov, predavanja, in podobno).

Že 22 let zveza SVAMZ tudi izdaja revijo Avto Motor Classic. Vsi člani jo prejemajo brezplačno na dom.

Zveza SVAMZ ima dva predstavnika v mednarodnih komisijah FIVA. Nataša G. Jerina je tudi podpredsednica FIVA in predsednica Kulturne komisije FIVA.