50 let katre

Renault 4, ki je bil predstavljen leta 1961, je bil zasnovan kot odgovor na Citroënov “Spaček”, ki je bil predstavljen deset let poprej. Namen Renaulta 4 je bil omogočiti francoskim kmeticam, da so lahko ob koncu tedna brezskrbno peljale na tržnico pridelke, med drugim jajca, ne da bi se ta na poti razbila. Zveni smešno, a glede na to, da so bile takrat ceste še makadamske in polne lukenj, je bil zato potreben tudi avtomobil, ki je zagotovil varno prevažanje pridelkov.

Francoski Renault in IMV (Industrija motornih vozil) sta začela sodelovati septembra 1972. Proizvodnja modela Katrca se je v Novem mestu začela februarja 1973 in je trajala skoraj 20 let, vse do decembra 1992. Na začetku so IMV proizvajali Katrce izključno za jugoslovanski trg. Začetno dnevno proizvodnjo 12 vozil na dan so kmalu več kot podvojili. Pri IMV-ju so se hitro lotili posodabljanja proizvodnje, da bi čim več delov za Katrco izdelali v svoji tovarni ali zagotovili pri domačih dobaviteljih. To je bilo ključno zaradi zmanjšanja odvisnosti od Renaulta in obenem omogočilo večjo proizvodnjo avtomobilov. Renault 4 je v Jugoslaviji veljal za vsestranski ljudski avtomobil, in kot prvi avtomobil s dvema dvižnima zadnjima vratoma, je bil zelo priljubljen med delavci.

V petek, 6.10.2023, smo obeležili 50 let katre na lokaciji muzeja IMV v Novem mestu, ki ga skrbno urejajo člani IMV kluba. Prireditve se je udeležilo okoli 150 ljudi, med njimi tudi člani katra klub Slovenija s svojimi legendarnimi katrcami in številni drugim. Pogrešali pa smo seveda Ministrstvo za kulturo, ki je pustilo med udeleženci in organizatorji grenak priokus…

 

 

Priporočamo za vas...