FIVA MOTO RALLY 2019

Fiva World Motorcycle Rally se vsako leto odvija drugje v svetu. Poteka pod okriljem mednarodne zveze za starodobna vozila »Federation Internationale Vehicules Anciens« (www.fiva.org) in omogoča 130 zbirateljem in lastnikom starodobnih motociklov z vsega sveta, da se za 4 dni odpravijo na vožnjo po najlepših cestah in po najbolj fascinantnih mestih s svojimi motocikli zgodovinske vrednosti.

Nosilec letošnjega FIVA World Motorcycle Relly-ja je hrvaška zveza za starodobna vozila HROS (www.hros.hr). Tehnično pomoč ji nudita pri organizaciji slovenska SVAMZ (www.svamz.com) in tržaški MotoClub Trst (www.motoclubtrieste.com), ki je verjetno najstarejši klub v Italiji ter sicer tudi glavni koordinator celotnega tržaškega dela relija.

Letošnje srečanje bo nekaj posebnega, saj bo le to potekalo v sodelovanju več držav, to je Hrvaške, Slovenije in Italije. Od 27.6. pa vse do 29.6. se bodo udeleženci relija vozili po različnih trasah, vsak dan tako v drugi državi. Tridnevni program srečanja bo zanimiv in pester.

Prvi dan se bodo udeleženci zapeljali iz Umaga do Poreča vse do Baradin, kjer si bodo ogledali jamo in zbirko traktorjev ter se vrnili nazaj v Umag preko Grožnjana. Zvečer jih bo v hotelu pričakal župan mesta Umag, predsednik FIVA, podpredsednica FIVA, predsednik FIVA Moto komisije, predstavnik FIM in seveda predstavniki hrvaške, slovenske in italijanske organizacije za starodobna vozila. Za sam dogodek bo ekskluzivno razstavljen neverjetni dirkalni motocikel 1960 “Surtees AJS Special«. J. Surtees je bil štirikratni svetovni prvak v dirkanju z 500 ccm motocikli med leti 1956 in 1960.

Naslednji dan se bodo vozniki zapeljali do Kopra in si ogledali zbirko Tomosov v Muzeju Tomosove zgodovine ter na poti nazaj še Sečoveljske Soline.

Najzanimivejši pa bo vsekakor zadnji dan, sobota 29.6. Voznike bodo od Škofij pa vse do Trsta – Piazza Unità d’Italia – pospremili karabinjerji in državna policija na svojih starodobnih motociklih. 130 motornih koles in udeležencev FIVA relija bodo na trgu sprejeli in pozdravili italijanski, avstrijski, švicarski in nemški navdušenci, ki bodo na ta dan pripeljali tudi svoje motocikle, vse starejše od leta 1958, saje je to tudi zadnje leto, ko je potekala dirka Trst-Opčine. Na trgu bodo priložnostno razstavljena tudi nekatera motorna kolesa iz muzeja BMW v Münchnu, vključno z enim od najpomembnejših motornih koles v zgodovini motociklizma: 500 Kompressor RS 255, s katerim je Georg “Schorsch” Meier leta 1939 na otoku Man osvojil TT. Dogodka se bo udeležila tudi naša ministrica za infrastrukturo, ga. Bratušek, predstavniki BMW-ja iz Munchna, župan Trsta in drugi politiki.

Vabljeni na ogled spektakla!

Priporočamo za vas...