MAGIRUS K 26

Že v lanski septembrski številki Avto motor Classica smo objavili kratek prispevek o gasilski lestvi Magirus, ki so jo skrbno restavrirali v Poklicni gasilski enoti Celje. Za letošnjo marčevsko številko Emil Šterbenk pripravlja obsežnejši članek, ki bo predstavil »življenjepis« 21. marca 1930 »rojenega« Magirusa K 26, ki je v Celje prišel iz Maribora v prvi polovici petdesetih let. V Celju je bil edina lestev vse do leta 1980. Kaj se je z njim dogajalo po »upokojitvi«, kdo ga je rešil, na kakšen način in kako dolgo je trajala obnova pa boste lahko prebrali. O častitljivem gasilskem avtomobilu smo se pogovarjali z direktorjem in s poveljnikom v eni osebi, Jankom Požežnikom in z glavnim »krivcem« za obnovo, Iztokom Vašem. Veliko informacij in tudi fotografij iz osebnega gradiva je prispeval upokojeni gasilec Marcelo Kamenšek, ki je ta avtomobil vozil med zadnjimi.
Ampak, to še ni vse. Z Magirusom smo se zapeljali okoli gasilskega doma. Čeprav je avto registriran, na cesto nismo šli, saj ta čas asfalt še solijo. Iztok je za volan pustili novinarja, ki je med drugim ugotavljal, kolikšna moč je potrebna za stisk pedala za sklopko, vrtenje volana in zaviranje s popolnima mehanskimi zavorami. Seveda je poskusil tudi kako se »šalta« 90 let star menjalnik (seveda mu je malo zaškrtal). Bodite brez skrbi, vse vtise boste lahko prebrali v članku, za pokušino pa si poglejte kratek video zapis.
Celjska lestev še zdaleč ni edini starodobnik pri slovenskih gasilcih. Gasilci z ohranjanjem muzejskih vozil in druge gasilske tehnike kažete, da niste samo varuhi človeških življenj, lastnine ter narave, ampak tudi tehniške dediščine. Hvala za vse našteto.

filmček: https://sl-si.facebook.com/svamz/videos/215570556283739/

Marcelo Kamenšek v Magirusu leta 1980.

Marcelo Kamenšek v Magirusu leta 2020.

Motor je doživel generalno popravilo in deluje kot švicarska ura.

Magirus K 26 v vsem svojem blišču z vodjem obnove, Iztokom Vašem, za volanom.

Direktor in poveljnik, Janko Požežnik, je naročil, da so avtomobil pripeljali izpod kozolca in ga začeli obnavljati.

Priporočamo za vas...