RETROMOBIL PARIS IN PORSCHE 911

Ferry Porsche, ustanovitelj športnega avtomobila, ki nosi njegovo ime, ne bi mogel povzeti filozofije 911 nič bolje: “To je edini avto, s katerim se lahko peljete iz afriškega safarija v Le Mans, nato v gledališče, in nato na ulice New Yorka.”  911 je aktualen in zanimiv že skoraj 60 let. Uteleša duha in genija Porscheja. Njegova zgodovina je prepletena z zgodovino blagovne znamke.

Zaradi sistematičnega posodabljanja se je s časom izboljšal in ostal vkljub vsemu zvest okroglim krivuljam, svojim 6 valjnim motorjem, ki huli svojo melodijo, in anahronističnemu konceptu z zadnjim previsnim motorjem. To je edini športni avtomobil z redko vsestranskostjo, ki je tako uporaben v vsakdanjem življenju zaradi svoje nepristranske zanesljivosti, in zmožen, da se neusmiljen sooča do rigoroznostjo dirkališča.

Leta 1957 je bila gradnja novega avtomobila, ki naj bi zagotavljal večjo moč, izboljšano cestno držanje, omogočal tišjo vožnjo in več prostora za potnike, daleč od gladke vožnje. Ta projekt, imenovan T8, je bil končno predstavljen 12. septembra 1963 na frankfurtskem avtomobilskem sejmu pod označbo 901. Prodajne brošure so kazale medosno širino 2.211 mm, dolžino 4.163 mm in težo le 1.080 kg. Maksimalna hitrost je bila 200 km/h, kar je bil kar podvig glede na omejeno moč 130 KM.

Vendar se je avtomobilski izdelovalec držati stran od središča pozornosti. Avtomobil se je srečal s kul sprejemom javnosti: “Predrago, prikrito, preveč buržoazno “, so izjavili. Še huje: avto je bil daleč od tega, da je bil pripravljen. Inženirji niso bili zmožni ponoviti obnašanja prototipov na prvih proizvodnih modelih, ki so trpeli zaradi visoke stopnje disperzije, nerodnega cestnega gospodarstva in neupravičenega delovanja solex uplinjačev. Predstavitev so preložili za leto dni.

Porsche se je moral ukvarjati tudi s pritožbami Peugeota, ki je zahteval lastništvo nad trimestno številko z ničlo v sredini. 22. novembra 1964 se je Ferry Porsche odločil uporabiti ime “Type 911”, najbolj praktično rešitev.

Naslednje leto je 911 na reliju v Monte Carlu končal obetavno peto mesto. To je bil uvod v športno kariero, ki še danes ostaja neusmiljena. V šestih desetletjih obstoja 911 še nikoli ni nehal dirkati, zmaguje na vseh terenih.

Na proizvodni fronti 911 kaže skoraj “neomejen” potencial. Leta 1965 se je povečala moč in uspešnost; šasije vse bolj odpuščajo ekscesije nagibajočih voznikov; udobje je enakovredno udobju v saloonu.

Fundamentalisti to izjema, vendar je 911 razširil svoj krog privržencev. Paleta se zdaj ponaša z neverjetno raznovrstno različico in modeli za bodywork. Vključno z dvema posebnima različicama, 911 Sport Classic in dakarjem 911.

Razstavo teh vozil si lahko ogledate v Parizu, med 1.-5. februarjem, na Salonu Retromobil, verjetno enem najbolj poznanih in obiskanih sejmov v Evropi.

Mi bomo tam, kje pa vi?

Več info Retromobile Show, the International Classic Cars Exhibition, 1-5 februar 2023

Slike in članek so povzeti po njihovi strani.

Priporočamo za vas...