Slovenski dan znanosti in tehnike ali 12. julij

V zvezi SVAMZ smo se odločili, da 12. julij, rojstni dan Hinka Čeriča – očeta prvega slovenskega motocikla Pohorca – preimenujemo kar za “SLOVENSKI DAN ZNANOSTI IN TEHNIKE” in tako pričnemo z novo tradicijo. Letno se bo na nacionalni ravni na ta dan odvijalo srečanje ali dogodek, s katerim se bomo spomnili tega pomembnega  moža, kakor tudi poudarili pomembnost ohranjanja naše dediščine.

Kdo je bil Hinko Čerič? Hinko Čerič (12.7.1907 – 30.11.1996) je bil vrhunski strokovnjak, ki ga ljubitelji motociklizma in avtomobilizma premalo poznajo (poznamo). V slovenskem motociklizmu je pomemben zaradi treh področij, kjer je pustil globoko sled. Prva so njegovi dirkaški uspehi v tridesetih letih, pred 2. svetovno vojno in še nekaj zmag po njej. Druga je prototip motocikla Pohorc, izdelan okoli leta 1950, tretja pa sodelovanje v Tomosovi uspešni razvojni in dirkaški zgodbi. Tisti, ki so ga poznali povedo, da je bil nemiren duh, ki je hotel izboljšati vsako tehniško zadevo, vedno pripravljen pomagati, a nikoli glave ni dvigal visoko in se hvalil s svojimi dosežki, tako da se neupravičeno ni vpisal v zgodovino.

Uvod v zanimivo Čeričevo življenje si lahko lahko preberete v julijski številki revije Avto  Motor Classic, ki ga je za nas pripravil dr. Emil Šterbenk. Prototip motocikla Pohorc najdete v Muzeju Motociklov n Vranskem, kjer si ga lahko tudi ogledate.

Na današnji dan, 12. julija,  smo vkljub omejitvam zaradi pandemije, izpeljali tudi mini srečanje, kjer so naši motoristi iz Nove Gorice in okolice pogumno odpeljali krog po Sloveniji s svojimi starodobnimi motocikli, od muzeja do muzeja in do večjih zbirk starodobnih vozil in tehnike ter s tem ovekovečili ta dan, kakor tudi se simbolično pridružili iniciativi FIVA MOTORCYCLE WEEK. O njihovih dogodivščinah si boste lahko več prebrali  v septembrski številki revije.

Priporočamo za vas...