60 let CITROEN AMI 6

Ljubezen na drugi pogled

24.aprila leta 1961 se je Francozom prvič predstavil novi ‘modèle intermédiaire’ znamke Citroën, ki so ga ljudje ob prvem srečanju sprejeli z mešanimi občutki, podobno kot legendarni Charles de Gaulle, ki je bil ob prvem srečanju z novim amijem 6 najprej osupel, nato zmeden, na koncu pa je celo ostal brez besed …

Za oblikovalsko ekscentričnost modela ami 6 je zaslužen predvsem tedanji hišni oblikovalec Flaminio Bertoni, ki je kasneje povedal, da je ami 6 njegov najljubši ‘otrok’, čeprav so že takrat obstajali zlobni jeziki, ki so trdili, da ima ta Bertonijev ‘otrok’ zelo karakterističen obraz s potezami zaletenega avtomobila. Istočasno pa o tem legendarnem avtomobilu, ki smo ga zelo dobro poznali tudi v Jugoslaviji, kroži tudi zanimiva legenda, ki pravi, da je imel ami 6 že ob rojstvu tudi napako v obliki pretanke karoserijske pločevine, kar se je baje odražalo že ob njegovi prvi predstavitvi na pariškem avtomobilskem salonu. Predvsem zaradi preveč entuziastičnih potencialnih kupcev, ki so se takrat preveč zbližali z novim citroënom in mu ob tem baje povzročali udrtine. Posledično so zlobni jeziki trdili, da so pri znamki Citroën v času trajanja omenjenega salona na njihov razstavni prostor vsak dan pripeljali po tri nove primerke amija 6. To, tudi s strani proizvajalca prepoznano serijsko napako so Francozi odpravili šele v novembru leta 1961, ko so začeli izdelovati serijske primerke amija 6, ki so se lahko pohvalili s približno 40 odstotkov debelejšo karoserijsko pločevino.

Največjo oblikovalsko posebnost te klasične 4-vratne limuzine (dolžina: 387 cm, širina: 152 cm, višina: 149 cm, masa avtomobila: 640 kg), ki je zasnovana na tehnološki platformi legendarnega ‘spačka’, pa predstavlja njen neponovljivi ‘Z’ stil z navznoter nagnjenim zadnjim kabinskim steklom. Na ta način je Bertoni vozilu lahko zagotovil izredno karakteristično bočno silhueto, ki je istočasno izpolnjevala še dve praktični nalogi (v dežju je zadnje kabinsko steklo ostalo suho, istočasno je ta oblika zadka omogočala uporabniku enostaven dostop do solidno izraženega prtljažnika ter dokaj prostorno notranjost potniške kabine …). Vgrajeni pogonski sklop (delovna prostornina: 602 cm3) je na začetku lahko mobiliziral samo 15 kW (21 KM) pogonske moči pri 4500 vrt./min., kasneje (konec leta 1963) se je pojavil nekoliko močnejši ami 6 (simbolična oznaka delovne prostornine vgrajenega 2-valjnega pogonskega sklopa) z 18 kW (24,5 KM) pogonske moči, kar je zadostovalo za doseganje največje hitrosti v območju 105 km/h. Na koncu kariere modela ami 6 so obstajale različice s 26 kW (35 KM) pogonske moči.

Na začetku se ami 6 ni mogel pohvaliti z dobrimi prodajnimi številkami v Franciji, ker je imel ta Citroënov avtomobil za ženske (tako so ga oglaševali …) višjo prodajno ceno od tedanjega največjega domačega konkurenta (renault 4), zelo hladno so se nanj odzvali tudi Britanci in Nemci (v Nemčiji so ga prvič predstavili 9. junija leta 1961), ker so Nemcem v enem letu prodaje dostavili samo 1606 primerkov tega modela, ki je imel v Nemčiji skoraj enako prodajno ceno kot občutno močnejši ford taunus 12 M (40 kW/55 KM), posledično so Francozi v Nemčijo izvozili samo približno 10.000 primerkov modela ami 6. Že leta 1963 se je ami 6 pojavil tudi v ZDA, kjer je prejel močneje izražena odbijača ter par prednjih dvojnih glavnih žarometov. Zadeve so se spremenile šele v septembru leta 1964, ko se je limuzini pridružila nova 4-sedežna in 5-vratna karavanska različica (break) modela ami 6, ki jo je oblikoval Bertonijev pomočnik Henri Dargent ob sodelovanju z Robertom Opronom, ki je nadomestil Bertonija po njegovi smrti v letu 1964. Istočasno so Francozi predstavili tudi 5-sedežno verzijo karavana z oznako ‘Familiale’ ter gospodarsko različico ‘Commerciale’ za tedanje trgovske potnike in obrtnike.

Posledično so se Francozi leta 1964 že lahko pohvalili z več kot 100.000 prodanimi primerki modela ami 6, dve leti kasneje (1966) se je ami 6 zavihtel na prvo mesto (prodanih 180.000 primerkov) lestvice najbolje prodajanih osebnih avtomobilov v Franciji. Za dvig prodajnih številk je zaslužna tudi proizvodnja tega modela v Španiji, Belgiji, na Madagaskarju in v Južni Ameriki ter seveda v Jugoslaviji, ker je v Kopru (Tomos) potekala tudi montaža modela ami. Proizvodnja običajne, limuzinske različice modela ami 6 se je zaključila v marcu leta 1969, pol leta kasneje je odzvonilo tudi karavanski verziji tega modela, ki ga je postopoma nadomestil ami 8. Od aprila leta 1961 pa vse do septembra leta 1969 so Francozi naredili točno 1.039,384 primerkov modela ami 6, od tega je nastalo 483.986 limuzin ter 551.880 primerkov različice break, zraven velja prišteti še 3518 izdelanih gospodarskih verzij tega modela s samo enim parom vgrajenih sedežev.

ČLANEK M. MIKLAVC AVTO.INFO, SLIKE CITROEN

Priporočamo za vas...