EUROPA NOSTRA – PRAGA

Nataša G. Jerina se je udeležila srečanja članic Europe Nostre v Pragi, kjer se je odvijala sama skupščina, kakor tudi forum in podelitev evropskih nagrad za projekte na področju ohranjanja in popularizacije kulturne dediščine.

Med slavnostmi govorci je bila Marya Gabriel, evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade, ukrajinski minister za kulturo in njegova namestnica, češki minister za kulturo in še kup drugih znanih obrazov iz evropskih političnih vrhov.

Europa Nostra je vodilna organizacija, ki skrbi za ohranjanje kulturne dediščine na področju Evrope in tudi zunaj nje. Europa Nostra, ki je bila ustanovljena 29. novembra 1963 v Parizu, trenutno združuje 243 članskih organizacij (združenja na področju kulturne dediščine in fundacije s skupnim članstvom več kot 5 milijonov ljudi), 120 pridruženih organizacij (vladnih organov, lokalnih organov, univerz in korporacij) ter več kot 1000 posameznikov, ki neposredno podpirajo poslanstvo organizacije. Europa Nostra ima tudi predstavništva v 17 državah, ki aktivno podpirajo izvajanje njenih dejavnosti v Evropi. tako FIVA kot SVAMZ sta članici te velike organizacije.

Na predstavitvah in govorih je bilo slušati poudarek na mreženju in izobraževanju, solidarnosti, o grajenju mostov med starim in novim, starejšimi generacijami in mlajšimi generacijami, preteklostjo in prihodnostjo, kjer se bodo vezi utrdile predvsem s skupnimi aktivnostmi in mreženjem. Evropa še vedno premalo daje poudarka na kulturo, ki bi morala biti ena od temeljev, na katerih dejansko gradimo vse ostalo. Kultura je namreč to kar smo, kar nas obkroža, kar nam pomaga se razvijati in rasti, prispeva k oblikovanju globalnih ciljev, ki so jih vse države članice Organizacije združenih narodov, vključno s Slovenijo, soglasno sprejele v Agendi 2030 – cilji trajnostnega razvoja.

 

Priporočamo za vas...