JESENSKA EKSKURZIJA KOMISARJEV SVAMZ

Komisarji SVAMZ smo se v soboto, 1.10.2022 udeležili ekskurzije v Soteski, kjer smo si ogledali bogato zgodovino tega kraja.

Dvorec Soteska se nahaja na križišču ob glavni cesti. Zgrajen je bil v 17. stoletju, Valvasor ga je opisal kot enega najlepših v deželi Kranjski. Ob gradu Soteska so bili vrtovi oblikovani v renesančnem slogu. Kasneje so vrt še povečali do vrtnega paviljona Hudičev turn. Dvorec so sezidali na mestu porušenega stolpa iz 15. stoletja. Leta 1943 so ga požgali partizani. Danes so vidne samo še ruševine.

V neposredni bližini dvorca stoji Hudičev turn, ki je okrašen s prečudovitimi  prizori gozda, lova in antične grške mitologije. Avtorstvo poslikav pripisujejo nizozemskemu slikarju Almanachu, ki je del svojega življenja preživel tudi na Slovenskem in pri nas ustvaril več izjemnih umetnin.  O turnu in njegovem imenu krožijo različne zgodbe, o pravi se prepričajte sami. Vodička nam je odlično predstavila zgodbe samega kraja.

Nekaj korakov stran stoji nekoč hlev, danes depo tehničnega muzeja, kjer smo si ogledali razstavo vozil, kočij in gasilkah črpalk

Pred kosilom smo se ustavili še v podjetju Ferro Črtalič d.o.o., ki se med drugimi ukvarja z izdelavo peskalnih kabin in naprav. Prav tako smo si ogledali postopek peskanja.
Seveda ni šlo brez rednega sestanka, kjer je vodstvo Zveze predstavilo delo in projekte v prihodnjih mesecih. Poslušali pa smo tudi kratko predavanje o Youngtimerjih, ki sta nam ga pripravila predstavnika kluba Avtonostalgija 80&90.
 

Priporočamo za vas...