MALI FORD SE VRAČA

  • od

Eden največjih slovenskih navdušencev nad predvojnimi avtomobili, Vladimir Čeh – Lado, v svoji garaži zaključuje obnovo Forda A iz leta 1928. Ne gre za kakšno uvoženo vozilo, ampak takšnega, katerega bogata zgodovina se je pisala pri nas. To je namreč kamionet, ki ga je iz osebnega Forda A, takoj po II. svetovni vojni predelal Rudi Ferlež starejši in z njim služil vsakdanji kruh vse do leta 1966, ko se je upokojil. Avto je bil registriran še do leta 1971, ta čas si je Rudi mlajši z njim navozil velik del gradbenega materiala za hišo, ki jo je gradil.

Nato je dobil novega lastnika, Andreja Dolmaniča iz Gornje Radgone. Po plačani kupnini so kamionček v Šentjurju dali kar na vlak. Podvozje z motorjem in s transmisijami so v Radgoni obnovili, vse drugo pa je bilo bolj kot ne v škatlah in potrebno dela. Dolmanič je več kot desetletje prepričeval Rudija, da bi avto ponovno odkupil, a do kupčije ni prišlo.

Se je pa zanj ogrel Lado in ga leta 2014 pripeljal domov. Obnove se je lotil s preciznostjo, kakršne smo od njega vajeni in, seveda, brez naglice. Naročal je izključno originalne dele iz Amerike in jih sproti vgrajeval v vozilo. Zlasti pri motorju mu je z veseljem pomagal Rudi in rezultati so že vidni: motor teče, avtomobil je vozen in videti kot iz škatlice. Vlado pričakuje, da bo Ford že letos, opremljen z novimi registrskimi tablicami, zapeljal na cesto. Potrebne so samo še zadnje kozmetične podrobnosti. Ko bo obnova zaključena, boste obsežnejšo zgodbo lahko prebrali v reviji Avto Motor Classic.