Škoda agromobil – Žrtev politike in premajhnega vpliva

Pri znamki Škoda so se pred časom odločili, da obudijo kolektivni spomin na nekatere manj znane avtomobile iz njihove bogate zgodovine izdelave transportnih sredstev. Tokrat so se spomnili terensko prehodnega avtomobila, ki je postal žrtev tedanje uradne politike in premajhnega češkoslovaškega vojaškega vpliva.

Proti koncu petdesetih let prejšnjega stoletja so Čehoslovaki ugotovili, da v njihovi skupni domovini primanjkuje lahkih terensko prehodnih vozil, ki bi jih lahko ob svojem delu uporabljali predvsem kmetovalci, gozdarji in seveda tudi vojaki. Zato so se predstavniki tedanjega kmetijskega ministrstva na začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja oglasili tudi pri znamki Škoda v Mladi Boleslavi, ki je po nacionalizaciji dobila uradno ime AZNP (Automobilové závody národni podnik), in vodilnim predlagali razvoj lahkega terensko prehodnega avtomobila, ki bi ugajal njihovim kriterijem. Ob tem naj bi v Mladi Boleslavi sodelovali še z enim znanim češkoslovaškim proizvajalcem orožja in transportnih sredstev, znamko CZ (Česká zbrojovka), kjer bi novo vozilo tudi izdelovali.

Tako smo v januarju leta 1961 dobili prve tri vozne prototipe tako imenovanega ‘agromobila’ (tip 998), ki je v bistvu resnični predhodnik današnjih SUV modelov znamke Škoda, ker gre za terensko prehoden avtomobil s samonosno karoserijo (tipična lastnost SUV avtomobilov …) in mehaniko zelo popularne civilne ‘station wagon’ škode 1202 (1961-1973), ki je prispevala tudi vgrajeni, 1,2-litrski 4-valjni bencinski OHV motor (33 kW / 45 KM), spojen s 4-stopenjskim ročnim menjalnikom. Ta pogonski sklop so  povezali z zadaj nameščenim (zadnja pogonska os) gonilom za zmanjšanje vrtilne frekvence (reduktor) ter zaporo diferenciala. Z zaporo diferenciala so opremili tudi prednji kolesni par, poleg tega je imel vgrajeni reduktor na zadnji osi terensko orientirano predstavno razmerje 1:2,28 (za vožnjo po cestah so uporabljali razmerje 1:1,30).

Prva dva izmed treh izdelanih voznih prototipov so poslali znamki CZ, tretjega so obdržali v Mladi Boleslavi, ker so z njim izvedli obsežna testiranja (v 79. dnevih so z njim prevozili približno 30.000 kilometrov …) na katerih so ga primerjali s tedanjim podobnim sovjetskim  izdelkom (GAZ-69). Ob tem se je izkazalo, da se kompaktni agromobil (dolžina: 347 cm, širina: 170 cm, višina (ob podrtem preklopnem prednjem steklu): 194 (141) cm, medosna razdalja: 190 cm, masa avtomobila: 936 kg, največja dovoljena masa: 1736 kg, pnevmatike: 6.00-16) ob vožnji izven utrjenih površin celo bolje obnese od tedaj standardnega ‘jeepa’ sil Varšavskega pakta. K tej oceni sta pripomogla predvsem dva faktorja, ker se je agromobil lahko pohvalil s 45 stopinjskim vstopnim in izstopnim kotom, poleg tega pa tudi z zadostno odmaknjenostjo karoserije od vozne podlage (290 mm v primeru praznega in 230 mm v primeru polno naloženega vozila).

Omenjajo pa tudi izredno praktičnost (nosilnost: 800 kg, dimenzije tovornega prostora: 198 cm (dolžina) x 159 cm (širina) x 124 cm (višina z nameščeno ponjavo), volumen: 3,9 kubičnega metra, odmaknjenost tovornega dna od vozne podlage: 70 cm) in ‘družinsko usmerjenost’ tega avtomobila, posledično se je vanj lahko stlačilo tudi 10 oseb. Kljub temu mu to ni prav nič pomagalo, ker so imeli Čehoslovaki premajhen vpliv na politično, gospodarsko in ostalo dogajanje v njihovi državi in armadi, zato se je njihova armada še naprej prevažala s sovjetskimi ‘jeepi’, poleg tega so se na tedanjem kmetijskem ministrstvu kasneje odpovedali serijski proizvodnji takšnega avtomobila, zato je na koncu nastalo samo 13 voznih primerkov agromobila, enega izmed preživelih pa lahko občudujete v tovarniškem muzeju znamke Škoda.

šKODA 1202 stw

Čehoslovaška javnost ni nikoli dobro spoznala tega avtomobila, ki se je javno predstavil samo na filmskem platnu, in to šele leta 1965 ob premieri muzikala z naslovom ‘Kdyby tisíc klarinetů’ (Če tisoč klarinetov), kjer sta sodelovala dva agromobila. V tem filmu je nastopil tudi legendarni Jiří Menzel, ki je leta 1966 posnel kultni komično dramski film ‘Ostře sledované vlaky’ (Strogo nadzorovani vlaki), enega izmed najbolj znanih predstavnikov tedanjega češkoslovaškega novega filmskega vala.

 

 

Priporočamo za vas...