Skupščina uspela

Poročilo o delu preteklega leta, ki nam ga je prebral predsednik zveze Franci Škrjanec, v nadaljevanju:

Pandemija je v zvezo prinesla nove energije. Mogoče zveni nekoliko čudno ta izjava, a ker smo se bili vsi primorani soočiti z drugačnim načinom dela, smo v zvezi pandemijo vzeli kot izziv in celo bolj uspešno kot bi si lahko mislili izpeljali lanskoletne projekte.

Pisarna je delala ves čas pandemije in delo nam prinaša veliko veselja, pa tudi nekaj dodatnih sivih las, saj telefoni včasih skoraj pregorijo od vprašanj. Ljudje so imeli očitno več časa pri iskanju novih starodobnikov po tujini, že mogoče zaradi dela od doma. Pa zelo veliko idej o tem, kako bi se lotili kakšne obnove ali predelave… Nič kolikokrat ne gre samo za vprašanje o registraciji ali reševanje nerešljivega z uvozi iz Anglije, ampak gre za to, da znamo prisluhniti življenjskim zgodbam in skupaj poskušamo najti najboljše rešitve.

Med letom smo lahko tako obiskali tudi nekaj klubov, ki jih v sklopu »normalnega« dela ne bi bilo verjetno mogoče. In tako so se nam priključili Oldtimer Abraham Klub, Društvo Rovtarji Škofja Loka, Traktorski veterani Stara Gora, Mk Savinjska Celje, Dodge HQ-10 klub, društvo starodobnih vozil traktor, Zbirka zgodovine Slo policije, Tomos Goričko in Turistično društvo Vojnik – sekcija starodobnik, etnološki  zbirka Domanjševci.

Uspelo se nam je udeležiti tudi kar nekaj prireditev, kot so bilo srečanje Mercedes Benz klasik kluba Slovenija v centru Ljubljane ob lepi razstavi vozil v septembru in se družili z županom g. Jankovićem, pa 3. youngtimer srečanja v Ljubljani, ki se ga je udeležilo veliko udeležencev vkljub slabemu vremenu, obiskali smo Novo Gorico za časa praznika Aleksandrink in kolesarske dirke po Sloveniji, prav tako bili na 59. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA, kjer so člani kluba Oldteimer Abraham predstavili svoje čudovite traktorje in ponosno našo zvezo Svamz! Sodelovali smo tudi na prazniku žetve v Domanjševcih, udeležili se 8. Pilihov memorial, obiskali drugo srečanje Tomosov, kjer se je zbralo čez 100 mopedov v Večeslavcih. Prav tako se udeležil srečanja v Goričah, organizirali prvo srečanje predelanih vozil na Vranskem, organizirali smo tudi izobraževanje naših komisarjev v Petrovcih … in še bi lahko naštevali.

S fanti iz kluba Avtonostalgija 80&90 smo zastavili koncept srečanja za youngtimerje »RAKETA KASETA«, prvega od mnogih tradicionalnih, ki si bodo sledili. Maja se bo ta zanimiv rally odvijal s startom od Vranskega do Središče ob Dravi in bo imel humanitarno noto (sredstva od prijavnine gredo društvu Sožitje Kranj). Trasa ne bo samo zanimiva zaradi same vožnje po panoramskih stranskih cestah, ampak tudi nalog, ki jih bodo morali opraviti ekipe.

Začeli smo aktivno sodelovati s portalom avto.info, ki redno piše članke za našo internetno stran in seveda tudi revijo, ki redno izhaja. Če ste opazili, pridno nadaljujemo z izdajanjem enciklopedije o jugoslovanskih vozilih, ki jo najdete v vsaki številki revije med zadnjimi stranmi. Moram povedati, da delo ni enostavno. In vkljub vsem, ki sodelujejo pri projektu, je potrebno povedati, da brez našega novinarja Emila Šterbenka ne bi šlo. Ogromno pomaga pri lekturi besedil in preverjanju podatkov.

Zveza je že nekaj let članica Icom – Muzejskega mednarodnega svet – in  jeseni smo se udeležili podelitev letnih nagrad Icom. Podelitev je potekala v Brežicah. Istočasno je bila še predstavitev Rdečega seznama jugovzhodne Evrope (tu gre za zaščito najbolj edinstvenih predmetov tipičnih za to območje) ter slavnostno praznovanje 75- letnice Mednarodnega muzejskega sveta.

Končno smo v novembru postavili razstavo z avtomobilčkom MOPI, ki je trajala vse do februarja. In to v Ljubljani v sodelovanju z galeriji Štern.

Lani februarja smo sodelovali na drugem t.i. “Balkan forum”, ki so se ga udeležili predstavniki BiH, Srbije, Hrvaške, Makedonije in Slovenije. Pogovarjali smo se o prihodnosti vozil iz 90.-ih let. Prvi forum je bil pri nas leta 2020. Moramo poudariti, da je ta naša zamisel o forumu bila dobro sprejeta in očitno postala tradicija. Letos smo se udeležili že tretjega in naslednje leto ga pripravljajo kolegi iz Beograda.

Člani Uo in NO smo se redno srečevali med letom, da smo lahko usklajevali delo v pisarni in na terenu.

Med pomembnejšimi sestanki v lanskem letu gre izpostaviti obisk predstavnikov  Državnega Sveta RS na Vranskem. Med njimi je bil tudi predsednik DS g. Kovšča in član Državnega sveta g. Branko Šumenjak. Skupaj z njimi iščemo najboljše rešitve za registracije starodobnikov. 

Udeležili smo se tudi sestanka z vodstvom Zavarovalnice Triglav, kjer smo se pogovarjali o zavarovanjih za Youngtimerje.

S podpredsednikom sva pomladi 2021 podelila prav posebno priznanje, in to je  g. GALUNU, ki je popolnoma obnovil parno lokomotivo in si s tem pridobil simbolično stalni certifikat, prvi v tej kategoriji.

Skupaj s člani odborov sem podelil tudi Nataša G. Jerina priznanje, ki ga je prejela za svoje delo na področju družbene odgovornosti na področju dela z mladimi in starodobnimi vozili doma in v tujini. To posebno priznanje ji je dodelil Inštitut za razvoj družbene odgovornosti s številnimi partnerji. Kot je na podelitvi povedal zasluženi profesor  dr. Mulej, so prav vsi, ki so se sicer potegovali za nagrado, lahko vzor naši družbi za delo, ki ga opravljajo.

Na mednarodnem področju v sklopu dela v FIVA smo seveda preko Nataše aktivno sodelovali pri oblikovanju raziskave o starodobnih vozilih s prevodom vprašalnikov, aktivno sodelovali pri projektih kot so Dan za mlade in Kulturne nagrade, prav tako se udeležili FIVA Moto Rallyja, ki je bil v Grčiji.  Nataša G. Jerina ostaja podpredsednica FIVA in predsednica Kulturne komisije do 2023, potem so ponovno volitve.

 

Priporočamo za vas...