TRETJI MOBILNOSTNI PAKET, PREPOVEDI IN OMEJITVE

Evropska komisija je lani sprejela dva mobilnostna svežnja za varnejši, pametnejši in čistejši promet. Prvi mobilnostni sveženj je bil sprejet maja lani, drugi oktobra, tretjega, zadnjega, pa letos maja. Na dolgi rok hočejo s temi ukrepi spodbujati gospodarsko rast in ustvarjati nova delovna mesta, krepiti družbeno pravičnost in usmeriti Evropo proti ničelnim izpustom. Spremembe, ki jih napoveduje so pametnejše zaračunavanje cestnin, razvoj interoperabilnih sistemov elektronskega cestninjenja, poenostavljanje pravil glede kabotaže (prevozi tovornjakov iz drugih držav na ozemlju države članice) in izboljšanje socialne zakonodaje, aspodbude za učinkovitejši intermodalni promet (hitra in preprosta menjava različnih vrst prevoznih sredstev) in uvedba infrastrukture za alternativna goriva.

V Hamburgu so že prepovedali promet za vsa vozila z dizelskim gorivom. Prepoved velja na dveh prometnih ulicah v zahodnem delu mesta. Tam lahko od konca maja vozijo le še vozila z najnovejšimi dizelskimi motorji Euro 6, starejša pa ne.

Medtem, ko se na eni strani rešuje problematika uporabe starodobnih vozil v prometu v mestih, kjer veljajo vse strožja pravila, poteka vzporedno s tem razprava, ali lahko starodobna vozila ostanejo starodobna s predelavo na električni pogon in seveda tako bolj okolju prijazna. Ne dolgo nazaj sta se prav angleški princ Harry in Meghan Markle na svoj poročni dan zapeljala v Roadster Jaguar E-Typu. Lani je bil Jaguaru E-Type Roadster iz 1968 obnovljen in dobil je električni motor z 220 kW. Objava tega podatka je sprožila vrsto razprav ali še sploh gre za starodobno vozilo ali ne, ali odtehta argument okolju prijaznega vozila in se s tem lahko postavi zgodovinski koncept na stran. Kaj menite?

Priporočamo za vas...