Koliko je potrebno odšteti za kabriolet?

Če vam je všeč zamisel o vožnji brez strehe ali pa s streho, vendar želite, da se z vami pelje tudi družina, je klasični štirisedežni kabriolet prava rešitev. Tukaj je nekaj naših najljubših – in koliko morate za to plačati.

Mercedes-Benz A124
Zadnji od treh Mercedesovih kupejev, ki jih je zasnoval Bruno Sacco, je leta 1993 postal dvovratni C124 osnova za tovarniški kabriolet z oznako A124, ki je že tako zelo zaželen luksuzni avtomobil spremenil v bulvarski križanec. Kljub 3,3 centimetra krajši medosni razdalji kot pri limuzini in izzivom, ki jih je predstavljala električno zložljiva streha, je bil prostor za noge zadaj presenetljivo velik.

Ko je bil nov, je bil to drag avtomobil, ki je presegel že tako visoko premijo kupeja. Leta 1996 je E220 kabriolet stal približno 40.000 funtov, E320 pa več kot 50.000 funtov, kar je bilo skoraj toliko kot cena E36 AMG v obliki kupeja.

Takrat je bilo neizogibno, da bodo vrednosti rabljenih vozil ostale visoke, in tudi v obdobju po finančnem zlomu leta 2007, ko je bilo mogoče limuzino kupiti za zelo malo, so se kabrioleti zasidrali pri ceni 5000 funtov. V naslednjih letih se je celotna paleta W124 povečala in do leta 2012 so avtomobili z mehko streho dosegali vrednosti od 6000 do 8000 funtov.

Čeprav nadaljnji dvig vrednosti kljubuje nekaterim skeptičnim navdušencem, boste danes s proračunom 5000 funtov težko dobili celo štirivaljni E220, ki potrebuje nego, za najboljše pa boste potrebovali več kot dvakrat toliko.

Želite šestvaljnik? Morate biti potrpežljivi in pripravljeni s približno 15.000 funti, ko bo na voljo. Specifikacija in stanje lahko povišata ceno tudi na 25.000 funtov. Za še redkejši model E36 AMG boste verjetno potrebovali še več.

Z dodatnimi izboljšavami, boljšo zvočno izolacijo kot njegovi manjši sorodniki in trikratno masko motorja, ki je bolj ekstravagantno obložena kot pri sodobnem modelu SL, lahko avto štejemo za nekakšno sodobno interpretacijo starejšega modela 220SE drop-tops.

Jaguar XK8 kabriolet
Kar zadeva vitke odprte križance, ima Jaguar dobre rezultate. Predvsem različice kabrioleta XK8 so bile prodane v več kot dvakrat večji količini kot kupe, zato jih je danes na trgu veliko. Obe karoserijski izvedbi je pravzaprav mogoče zlahka najti v oglasnikih, vendar se vrednosti vsekakor dvigujejo. Novejši avtomobili v najboljšem stanju se zdaj redno gibljejo med 15.000 in 20.000 funtov.

V zadnjih petih letih so cene postale vse bolj nestanovitne in se ne začenjajo več pri 3000 funtih. Danes se cene poštenih, uporabnih avtomobilov gibljejo med 5000 in 12 000 funtov, nekateri izjemni primerki pa presegajo to mejo. Poznejši avtomobili s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom in motorjem 4,2 V8 vse bolj upravičujejo premije, pa tudi zaželena oprema, kot je redko športno vzmetenje.

Če pogledamo alternative kabrioletu XK8, tiste avtomobile, ki lahko ponudijo podobno raven udobja, sloga in zmogljivosti, Jaguar še vedno predstavlja izjemno vrednost. Vzpon modelov XJS, Mercedes-Benz SL in DB7 Volante bo zagotovo vplival na to.

Medtem ko se cene dvigujejo, bi morala tipična uporaba modela XK8 – vožnja ob nedeljah in obnova med tednom – zagotoviti, da bo še nekaj časa na voljo veliko dobrih primerkov.

Volvo C70 kabriolet
Volvo C70, ki so ga zaradi tresenja lopute in dinamičnih pomanjkljivosti kritizirali brez milosti, je na trgu rabljenih vozil dolga leta životaril na nizkem tržnem nivoju svojih amortiziranih sorodnikov 850 in S70/V70. Toda tisti, ki iščejo udoben družinski kabriolet, ne bodo razočarani.

Zagotovo je varen, saj sta običajni Volvovi varnostni opremi dodani še zaščitni palici za zadnjimi sedeži in ojačano vetrobransko steklo, prav tako pa je izjemno udoben, predvsem zaradi udobnih in ergonomskih sedežev.

Vse to je danes lahko vaše že za 1500 funtov, če vas ne moti, da gre za tekoči projekt, za 5000 funtov pa celo najboljši primerki težko stanejo pri zvestih Volvovih navdušencih. Čeprav so povprečne vrednosti v zadnjih petih letih zelo stabilne, so se na trgu C70 zgodila tudi manjša gibanja.

V Volvovih krogih se je v zadnjem času razširila navdušenost nad evokativno barvo Saffron, ki je bila na voljo konec devetdesetih let, zato se avtomobili v tem zaželenem odtenku – in z impresivnim zvočnim sistemom Dynaudio Dolby Surround s 4 × 100 W – najhitreje kupujejo.

Ker se je vrednost 480 občutno povečala, je vredno opazovati, kako elegantno se bo ta Volvov kapljični avtomobil staral in cenil.

Saab 900 kabriolet
Še ena švedska ponudba s širokim razponom vrednosti, Saab 900 Cabrio, je skrivnostna izbira, ki je povsem drugačna od vseh drugih na trgu.

Avtomobil je bil predstavljen leta 1986 in je v devetdesetih letih dosegel svoj vrhunec, dokler ga leta 1995 ni zamenjal povsem nov model, ki je bil izpeljan iz GM. Izvirni 900, ki ga poganjajo različni motorji s turbinskim polnilnikom, je hitra, čeprav ne posebno športna izbira.

Najboljši primerki v opremi Aero in z najzmogljivejšimi turbo motorji lahko stanejo veliko denarja, nekateri restavrirani modeli pa dosegajo tudi okoli 15.000 funtov.

Realnejši ciljni razpon je 5000-10 000 funtov za dobro vzdrževan primerek s povprečnimi prevoženimi kilometri (norma je 100 000 milj in več); primerke, ki potrebujejo ljubezen, je mogoče dobiti za veliko manj, zlasti če vas ne motijo večji prevoženi kilometri. Zaradi zvestih privržencev znamke Saab še vedno obstaja strokovna podpora, zato bi moralo biti iskanje rezervnih delov dokaj enostavno.

 

vir: classicsworld.co.uk, pomlad 2021

Priporočamo za vas...