Se kdaj vprašate, zakaj sploh lahko uporabljate in vozite vašega oldija?

Velikokrat dobimo v pisarno vprašanje, zakaj članstvo v zvezi. Mogoče je teh vprašanj na začetku leta še več, ko razpošljemo našo t.i. članarino. Po socialnih medijih potem krožijo zgodbice in pavšalne informacije, ki jim ne gre slediti. Včasih se prav od srca nasmejemo komentarjem, iz katerih izhaja, da pisec ne zna pogledati dlje od svoje nosa ali izigrava sistem popustov, dokler seveda ne pride do težav. Takrat vedno dobimo klic na pomoč…

Lastniki starodobnih vozil se vključujete v Zvezo prostovoljno, zato bi bilo smiselno, da pred pristopom pregledate načine delovanja in pogoje za sodelovanje in se potem odločite, kako naprej.

Zgodi se tudi, da nas ob prejemu pošte s članarino pokličete z zelo neprimernim in žaljivim tonom, zatrjujete svoje in “pametujete” po čisto nepotrebnem.  Menimo, da se vsi lahko izognemo slabi volji, če si poprej vzamemo toliko časa, da se seznanimo z delovanjem Zveze in njenimi “pravili” ali pravili kluba h kateremu pristopamo.

Odločili smo se, da poskušamo še enkrat predstaviti tematiko, upajoč da dovolj jasno. Seveda pa smo vedno na razpolago še za dodatna pojasnila.

Najprej naj razložimo razliko med zvezo in klubi.

V klub, ki vam je najbolj blizu po srcu, se po navadi včlanimo zaradi druženja kot takega. Klub nam približa somišljenike, tiste s katerimi radi preživimo dan na izletu, ali zvečer na sestanku. V klubu smo, ker se radi neposredno udeležujemo določenih projektov in akcij, ker iščemo neposredno pomoč pri obnovi vozila ali delimo izkušnje. Poudarek v klubu je na družabnih stikih.

Zveza tega ne more nuditi, vsaj ne v obsegu kot klub. Zveza nudi drugačen način povezovanja, ne glede na družbo ali tip vozila. Gre za širši način druženja in povezovanja med vsemi ljubitelji starodobnih vozil. Zveza v prvi vrsti skrbi za to, da lahko vaša vozila sploh vozite po cestah. V te namene se povezuje s sorodnimi organizacijami doma in v tujini, apelira na zakonodajalca in urgira pri nesmislih v pogojevanju uporabe naših starodobnih vozil na cesti.

Zveza vam je izpogojevala popuste na zavarovanja in cestno takso. Zveza vam bo tudi ponudila pomoč v primeru prometne nesreče in cenitve, uvoza vozila iz tujine, članom brezplačno v sklopu članarine. Na podlagi članarin, zveza sploh lahko ažurno in redno deluje. Nismo majhen klub, ampak velika nacionalna organizacija s centralno vodenim arhivom in bazo podatkov ter dnevno delujočo pisarno. Da smo močni pri pogajanjih z zakonodajalcem in zavarovalnicami potrebujemo vas; da lahko vozite in uporabljate vaša vozila, rabite nas! Gre za vzajemno sodelovanje! Eni brez drugega nismo nič.

Kaj obsega t.i. članarina v zvezi (klub ne plačuje članarine zvezi, ampak posameznik ne gleda na število vozil eno članarino; razlika je v višini članarine glede na članstvo klub/ ne-klub ali vozilo samo):

  • prispevate h kakovosti same revije Avto Motor Classic;
  • 4x letno s pošto prejmete na dom revijo Avto Motor Classic;
  • potrjujete status vozila (zavarovalnice vedno bolj pogosteje preverjajo veljavnost certifikatov in veljavnost članarin – z zavarovalnico je dogovorjeno, da certifikat velja samo ob plačani letni članarini, saj se smatra, da je stanje na vozilu na ta način ažurirano in spremembe javljene v Zvezo, ki izdaja certifikate. Vedno več je reklamacij, tako iz tehničnih pregledov kot s strani zavarovalnic neposredno v našo pisarno);
  • z veljavno člansko izkaznico imate popust na nekatere storitve pri naših partnerjih. Vabljeni, da tudi sami ponudite svojo dejavnost, ki vam jo brezplačno oglašujemo na spletu (več pod članstvo na naši strani);
  • na podlagi članarine dobite brezplačno cenitev vozila po veljavnih evropskih katalogih za starodobna vozila (niso enaki Eurotax katalogom);
  • v sklopu članarine so oglasi kupim/ prodam v reviji Avto Motor Classic brezplačni
  • na podlagi članstva vam spišemo brezplačno dokumente za odvzem statusa pri pooblaščenem servisu (da, tudi to se dogaja; status se odvzame zaradi predelav vozila, zaradi komercialnih uporab vozila, spremembe kategorije vozila, idr.)
  • članstvo vam omogoča dostop do baze podatkov in knjižnice v Zvezi vezanih na vozila, ko rabite pomoč pri svojem vozilu; posredujemo kontakte in tudi literaturo, da vam pomagamo;
  • s članstvom pomagate zvezi, da lahko nemoteno in profesionalno deluje ter tako skrbi za to, da lahko vaša vozila sploh uporabljate v prometu;

 

Pogoji sodelovanja so zapisani tudi na certifikatih. Sproti pa vas o vseh najbolj pomembnih  zadevah obveščamo še po naši reviji. Sodelovanje z nami je prostovoljno, zato bi bilo smiselno, da pred pristopom predvsem preverite kako Zveza deluje, potem pa se odločite, če se nam pridružite ali ne. Z izdajo certifikata se smatra, da ste razumeli načine delovanja in da ste si prebrali oz. spoznali naša “pravila”.  Lastniki vozil se sami obračate k nam po pomoč zaradi registracije vozil in ne obratno.  

 

 

 

 

Priporočamo za vas...